Το προφίλ των διοργανωτών, τον όγκο του κόσμου, συγκρίσεις με το αντίστοιχο που πραγματοποιήθηκε πριν την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την ιστορία της αντιπαράθεσης για το ονοματολογικό της πΓΔΜ εστιάζουν τα διεθνή media, σκιαγραφώντας το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα ελληνικά αναδεικνύουν επικείμενες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης, λόγω της μαζικότητας και του συνεπακόλουθου πολιτικού κόστους.
Η πλευρά που αγνοείται τόσο από τα ελληνικά όσο και τα διεθνή media είναι η χρονική, καθώς το Σκοπιανό έχει συμπεφωνημένο ορίζοντα ωρίμανσης έξι μηνών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη μαζικότητα ενός πολιτικά ετερογενούς, υπό διαμόρφωση εθνικού κινήματος. Επίσης, αγνοείται το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί και δεύτερο συλλαλητήριο, στην Αθήνα, αυτή την εβδομάδα, από τον όγκο, τη μαζικότητα και την ένταση του οποίου επίσης θα εξαχθούν συμπεράσματα.
Τα γερμανικά media, προεξάρχουσας τη Die Zeit κάνει λόγο για ακροδεξιές και εθνικιστικές οργανώσεις, που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο, επισημαίνει ότι τοπικοί άρχοντες, πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία αποκήρυξαν τα συλλαλητήρια, ενώ αναφέρεται στους υπολογισμούς της αστυνομίας για το πλήθος σε 50,000, αριθμός που απέχει από τους υπολογισμούς των διοργανωτών για 500,000.
«Στη διαδήλωση καλούσαν ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις με εθνικιστικό προσανατολισμό. Τα περισσότερα ελληνικά κόμματα, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας είχαν ταχθεί εναντίον των διαδηλώσεων. Η αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε 50.000».
Στα διεθνή media επίσης, δεν αναφέρονται τα συνθήματα, τα οποία ήταν απαξιωτικά για το πολιτικό σύστημα καθώς και το γεγονός ότι απέπνεαν άρωμα “δικτατορίας”.
Η επίσης γερμανική, Tageszeitung του Βερολίνου σημειώνει ότι
«δεν ήταν μία νέα έκδοση του μεγάλου συλλαλητηρίου που είχε γίνει το 1992, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνέρρεαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας υπέρ του ʻελληνικού χαρακτήρα της Μακεδονίαςʼ».
Η εφημερίδα επίσης αναδεικνύει τις εκτιμήσεις της αστυνομίας για το πλήθος των διαδηλωτών:
«Ήρθαν ωστόσο τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτές σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Θεσσαλονίκη» σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι «οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να διατηρήσει η γειτονική χώρα την ονομασία ‘Δημοκρατία της Μακεδονίαςʼ που προβλέπει στο σύνταγμά της».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «η Ελλάδα επιθυμεί να κρατήσει την ονομασία αυτή ως μέρος της ιστορικής της κληρονομιάς και επιπλέον φοβάται πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις προς την ομώνυμη επαρχία της. Τα επιχειρήματα αυτά επαναλήφθηκαν με πάθος στο συλλαλητήριο της Κυριακής. ʻΔιαδηλώστε αδέρφια μουʼ έλεγε ο ιδιαίτερα συντηρητικός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης».
Για προσέλευση που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες κάνουν λόγο οι New York Times, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Sky News
«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση της λέξης Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας εν μέσω συνομιλιών των δύο εθνών με στόχο την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης»
επισημαίνουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι New York Times.
Μετά από μια σύντομη περιγραφή των τελευταίων εξελίξεων στο θέμα, η αρθρογράφος δίνει μια περιγραφή του «παλμού» της συγκέντρωσης, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν παραδοσιακές στολές» ενώ άλλοι είχαν ντυθεί σαν τον Μέγα Αλέξανδρο.
Ειδική αναφορά κάνει το δημοσίευμα στην παρουσία ακροδεξιών πολιτικών αλλά και «σκληροπυρηνικών κληρικών» μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών που «κυμάτιζαν σημαίες» αλλά και στην διάσταση απόψεων μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Κάμμενου σχετικά με το θέμα της συμπερίληψης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.
Με εκτενές δημοσίευμα του, το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι αν και η προσέλευση στη μεγάλη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί τις περασμένες μέρες,
«οι Έλληνες φαίνονται να είναι λιγότερο μάχιμοι αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα συγκριτικά με το παρελθόν»
Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο επιχειρώντας τη σύγκριση με το 1992
«Το 1992 πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, 10% του πληθυσμού είχαν συμμετάσχει σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, διακηρύσσοντας ότι “Η Μακεδονία είναι Ελληνική”»
Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για την παρουσία ακροδεξιών δυνάμεων και σκληροπυρηνικών ιερέων στο συλλαλητήριο αλλά και στην παράξενη «σύνθεση» του πλήθους που περιλάμβανε «Κρητικούς με παραδοσιακές στολές που ταξίδεψαν από το νησί τους με τα άλογά τους αλλά και Βορειοελλαδίτες με στολές μακεδονομάχων» από έναν αιώνα πριν, που βρίσκονταν στον Λευκό Πύργο από το πρωί της Κυριακής.
Η λαϊκίστικη Daily Mail όμως αναφέρθηκε με άρθρο στο site της στο χθεσινό συλλαλητήριο, επισημαίνοντας ότι οι
«Έλληνες πιστεύουν ακράδαντα ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων αποτελεί σφετερισμό της κληρονομιάς τους και υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις στην επικράτειά τους».
Το συντηρητικό Sky News, ήταν το μόνο διεθνές δίκτυο που ανέβασε το επίπεδο της συμμετοχής πάνω από τα στοιχεία της αστυνομίας:
«Πάνω από 100. 000 Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης απαιτώντας η ΠΓΔΜ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της»
επισημαίνει σημερινό άρθρο του Sky News.
Όπως αναφέρει, το χθεσινό συλλαλητήριο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κόντρας 27 ετών μεταξύ της ελληνικής επικράτειας της Μακεδονίας, που έχει ως πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη και τη γειτονική χώρα της Ελλάδας γνωστή ως FYROM, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην ατυχή αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας» από τον πρόεδρο Μπους το 2004, που είχε προκαλέσει την οργή των Ελλήνων.
Το Protothema.gr προσεγγίζει το συλλαλητήριο από την πλευρά της μαζικότητας, επιχειρεί να αναγνωρίσει αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να δώσει αίσθηση ρήξης με την κυβέρνηση στο θέμα, προσφέροντας διέξοδο από την “παγίδα” της συνεννόησης και το ενδεχόμενο συναίνεσης.
Στο δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική του έκδοση επισημαίνει:
Η όλη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια «θολώνει» μετά το εντυπωσιακό και πέρα από κάθε αρχικό υπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά και των ίδιων των διοργανωτών, για τη δυναμική που έχει το όλο ζήτημα στην ελληνική κοινή γνώμη.
Αποστάσεις από το συλλαλητήριο λαμβάνει με σειρά άρθρων η Καθημερινή, με μόνη εξαίρεση τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, το οποίο αν και το είχε ως πρώτο θέμα, μετά το συλλαλητήριο, εν τούτοις δεν αποτέλεσε θέση του μέσου. Ειδικότερα όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της Καθημερινής στις ΗΠΑ, Ανασάσιος Έλλις:
Ενα συλλαλητήριο για να πετύχει πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή και να είναι, άμεσα ή έστω και έμμεσα, μέρος μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής. Στην περίπτωση αυτού που διοργανώθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για το όνομα της ΠΓΔΜ, δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Υπό αυτό το πρίσμα δεν θα αποφέρει οφέλη στην Ελλάδα.
Μουδιασμένο περιγράφει το πολιτικό σκηνικό και το capital.gr εστιάζοντας στην διεύρυνση της απόστασης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά το συλλαλητήριο:
Καρφωμένο στο συλλαλητήριο ήταν χθες το βλέμμα στα “κεντρικά” του Μαξίμου, καθώς η συμμετοχή, τα μηνύματα των ομιλητών αλλά και η στάση της αντιπολίτευσης στη διαδήλωση, αποτελούν “βαρόμετρο” στο τοπίο της διαπραγμάτευσης με την FYROM για το ονοματολογικό.
ενώ συνεχίζει:
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας της εκδήλωσης πάντως, εξαγρίωσε τε και προβλημάτισε το πρωθυπουργικό επιτελείο.
Στο Μαξίμου “διαβάζουν” ως θωπεία του προέδρου της Ν.Δ ακόμη και των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων που έδωσαν χθες το “παρών” στο συλλαλητήριο και εκτιμούν ότι θα συνταχθεί το κόμμα με το “κύμα της οργής” των νέων “μακεδονομάχων”.