Κοτζιάς: Δεν επηρεάζει το συλλαλητήριο, το 2008 η Ελλάδα δεν άσκησε veto

Κοτζιάς: Δεν επηρεάζει το συλλαλητήριο, το 2008 η Ελλάδα δεν άσκησε veto

Δηλώσεις, για το Σκοπιανό, που επιδέχονται πολλών ερμηνειών πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προσδίδοντας μια νέα οπτική στα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Διαφήμιση

Ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι η πορεία της διαπραγμάτευσης δεν επηρεάζεται από το πρόσφατο συλλαλητήριο, το οποίο θεωρεί έκφανση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι στις επερχόμενες συναντήσεις των ΥΠΕΞ των δυο χωρών και των πρωθυπουργών αναμένεται να επιλυθούν σημαντικά θέματα που θα επιτρέψουν την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη της λύσης. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι η Ελλάδα δεν άσκησε Veto στο Βουκουρέστι, το 2008, σημειώνοντας με νόημα ότι “αν χρειαστεί θα μιλήσω, διαβάζοντας τα πρακτικά”.

Η προσέλευση στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης «ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας, ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμιά φορά λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας και ήταν ένα συλλαλητήριο που αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές δημόσιου διαλόγου – άλλοτε με καλό τρόπο, άλλοτε όχι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Δεν νομίζω όμως ότι έχει επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας και του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας»

πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων Ε.Ε., τη Δευτέρα.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Πιο συγκρατημένος ο Τσίπρας απ' τον Ζάεφ, νέα συνάντηση τον Ιούνιο

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως «είναι ολοφάνερο ότι δρα υποστηρικτικά κάθε έκφραση που καταδικάζει τον αλυτρωτισμό».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, είπε ότι

«αυτό θα το λύσουμε με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, τον ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η χώρα μας να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. Και όπως λέω πάντα, αντιλαμβάνομαι αυτούς που είναι φυλακισμένοι στην ιστορία, αλλά η ιστορία θα πρέπει να είναι σχολείο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, σημείωσε ότι πρέπει ακόμα να υπάρξει επεξεργασία.

«Είμαστε κοντά σε ορισμένα ζητήματα λύσεων»

πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ορισμένα θέματα που θα συζητηθούν στο Νταβός μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, «θα δείξουν το προς τα πού κινούμαστε».

Διαβάστε  Κοντά σε λύση το Σκοπιανό, λέει ο Ζάεφ

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των διαβουλεύσεων, ενώ επέμεινε ότι η διαπραγμάτευση είναι θέμα των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, χωρίς να εμπλέκεται η βουλγαρική προεδρία και η Ευρώπη.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι το 2008 στο Βουκουρέστι δεν έθεσε βέτο η Ελλάδα, άλλα «κάποια μικρή χώρα, για άλλο ζήτημα, κατά τη συζήτηση του θέματος».

«Χρήση βέτο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν στο ΝΑΤΟ. Επειδή πρόσφατα διάβασα όλα τα πρακτικά, και του γεύματος και του δείπνου και της συνεδρίασης της κανονικής. Βέτο δεν ετέθη. Και αν χρειαστεί θα μιλήσω διαβάζοντας πρακτικά κάποια στιγμή»

τόνισε και συμπλήρωσε:

Διαβάστε  Καυτή εβδομάδα με μπαράζ επαφών Κοτζιά στις ΗΠΑ

«Η διεύρυνση θέλει ομοφωνία. Εφόσον λυθούν τα προβλήματά μας αυτό θα ικανοποιηθεί. Θέλω να σας πω ότι στη συζήτηση που είχε γίνει τότε στο ΝΑΤΟ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών -14 στο δείπνο και 17 στη συζήτηση- είχαν συνταχθεί με τις ελληνικές θέσεις. Όταν έχεις τη συντριπτική πλειοψηφία μαζί σου, όπως την έχουμε και εμείς σήμερα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να θέσεις βέτο».

Ερωτηθείς αν αναφέρεται στο Βουκουρέστι, είπε, «ναι, για το 2008 στο Βουκουρέστι. Τα πρακτικά είναι πάρα πολύ σαφή. Στο Βουκουρέστι έθεσε άλλη μικρή χώρα βέτο, για άλλο ζήτημα, κατά τη συζήτηση του θέματος. Ενός είδους βέτο».

Διαφήμιση