Καταλονία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον… καταζητούμενο Πουτζεμόν

Καταλονία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον… καταζητούμενο Πουτζεμόν

Καταιγιστικές είναι πάλι οι πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία καθώς ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας Ρότζερ Τόρεντ πρότεινε επισήμως τον αυτοεξόριστο στο Βέλγιο Κάρλες Πουτζντεμόν ως υποψήφιο τοπικό πρωθυπουργό, ενώ την ίδια στιγμή η ισπανική αστυνομία ζήτησε την επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του.

Διαφήμιση

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι έχει αρνηθεί το δικαίωμα του κ. Πουτζντεμόν να κυβερνήσει την Καταλονία από το εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι, σε τέτοια περίπτωση, θα συνεχιστεί η διακυβέρνηση της Καταλονίας απευθείας από τη Μαδρίτη, με βάση το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος.

Διαβάστε  Τέλος εποχής για την ETA, την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων

Αν και ο κεντρώος – κεντροδεξιός πολιτικός συνασπισμός υπό τον κ. Πουτζντεμόν, «Μαζί για την Καταλονία» (JuntsxCat), ήλθε δεύτερος στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, πίσω από το κεντρώο Ciudadanos, ήταν πρώτος μεταξύ των αυτονομιστικών – αποσχιστικών κομμάτων που αθροιστικά έχουν πλειοψηφία 70 εδρών σε σύνολο 135.

Ο κ. Πουτζντεμόν αναμένεται να στηριχθεί τόσο από την κεντροαριστερή – αριστερή Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, όσο και από την αντικαπιταλιστική αριστερή Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας – Κάλεσμα για Συντακτική (CUP-CC), καθώς και τα δύο αυτά ρεύματα τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Διαβάστε  Καταδικάστηκε για διαφθορά το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας

Διαφήμιση