ΗΠΑ: Τρίτη ημέρα σε shutdown η ομοσπονδιακή κυβέρνηση

ΗΠΑ: Τρίτη ημέρα σε shutdown η ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Τρίτη ημέρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε καθεστώς shut down και πάνω από 800,000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αργία ή διαθεσιμότητα, καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του πλαφόν δανεισμού που θα επιτρέψει στο κράτος τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Οι διαπραγματευτές των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στη Γερουσία δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία αργά το βράδυ της Κυριακής όσον αφορά την απαίτηση του κόμματος της αντιπολίτευσης να υπάρξει ένα νομοθέτημα που θα συμπεριλαμβάνει των νέων μεταναστών που είχαν μπει παράτυπα στη χώρα όταν ήταν παιδιά.

Η Γερουσία προγραμματίζει να διεξαγάγει μια ψηφοφορία σήμερα στις 12:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) επί ενός μέτρου που θα εξασφαλίσει προσωρινή χρηματοδότηση για τις δημόσιες υπηρεσίες ως την 8η Φεβρουαρίου και θα επιτρέψει σε χιλιάδες υπαλλήλους του ομοσπονδιακού κράτους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Γερουσίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του GOP Μιτς Μακόνελ έτεινε έναν κλάδο ελαίας στους Δημοκρατικούς, υποσχόμενος να φέρει ένα σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση προς συζήτηση στις αρχές Φεβρουαρίου εάν δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα μέχρι τότε.

Ο Μακόνελ διαβεβαίωσε ότι «η πρόθεσή του» είναι να φέρει στην αίθουσα ένα σχέδιο νόμου «που θα λύνει τα θέματα του DACA, της ασφάλειας των συνόρων και συναφή ζητήματα», για να προσθέσει: «η πρόθεσή μου είναι επίσης να καταθέσω ένα σχέδιο νόμου για τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες, για την αρωγή σε περιοχές που επλήγησαν από καταστροφές και άλλα σημαντικά θέματα» ως τότε.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα ψηφίσουν υπέρ του μέτρου για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους αρκετοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών ώστε να τερματιστεί το «shutdown», η αναστολή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών.