Αλβανία: Ξεκινά η διαδικασία ταυτοποίησης των Ελλήνων νεκρών του 1940-41

Αλβανία: Ξεκινά η διαδικασία ταυτοποίησης των Ελλήνων νεκρών του 1940-41

Μπορεί οι ελληνο-σκοπιανές σχέσεις και η διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού να βρίσκονται σε κινούμενη άμμο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις ελληνοαλβανικές, καθώς στην Αλβανία ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία εκταφής και ταυτοποίησης οστών Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-41.

Διαφήμιση

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «σημαντικό βήμα για να αναπαυθούν επιτέλους οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών», των «τελευταίων άταφων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Διαβάστε  Πιο κοντά Ελλάδα-Αλβανία: Επίσκεψη αλβανικής αστυνομίας στο Λιμενικό Σώμα

Το χρονίζον ζήτημα των κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες είχε συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις της Κρήτης τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, συμφωνήθηκαν και σήμερα εφαρμόζονται, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συναφούς συμφωνίας, ώστε το πρωτίστως ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα να διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει «την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους».

Διαβάστε  Η ατζέντα Κοτζιά για τη Σύνοδο Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη

Διαβεβαιώνει τέλος πως «θα συνεχίσει να εργάζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, καλλιεργώντας κανόνες καλής γειτονίας και όρους διαλόγου, με γνώμονα την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος που αξίζει στην περιοχή μας».

Διαφήμιση