Ο Γιοχάνες Χαν άνοιξε παράθυρο για επαναπροσέγγιση με την Τουρκία

Ο Γιοχάνες Χαν άνοιξε παράθυρο για επαναπροσέγγιση με την Τουρκία

Το έναυσμα για την έναρξη του πρώτου σκέλους της διαδικασίας επαναπροσέγγισης της Ευρώπης με την Τουρκία έδωσε ο ο επίτροπος διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία αποκατάστασης επικοινωνίας σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, θέτοντας ως ορόσημο την παρουσίαση από την Κομισιόν, τον ερχόμενο Απρίλιο, της κρίσιμης έκθεσης προόδου.

Διαφήμιση

Η Τουρκία που άνοιξε τη διαδικασία μέσω της Αθήνας και συνέχισε με τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμμάνουελ Μακρόν στο Παρίσι και του Μελβούτ Τσαβούσογλου με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Βερολίνο, έχοντας νωρίτερα απελευθερώσει δημοσιογράφους και άλλους πολίτες χωρών της ΕΕ που κρατούνταν στις φυλακές, φιλοδοξεί στην αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποκατάσταση της πρόσβασης σε ευρωπαϊκούς πόρους.

Ωστόσο, η Ευρώπη θέτει σκληρούς όρους, όπως διευκρινίζει ο αρμόδιος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος ζητά άμεσες και εμφανείς κινήσεις μεταστροφής της Άγκυρας. Όπως επισημαίνει, πολλές χιλιάδες ανθρώπων στην Τουρκία βρίσκονται στις φυλακές ή έχουν προφυλακιστεί και περιμένουν εδώ και μήνες να τους απαγγελθεί κατηγορία, ενώ τα ποινικά δικαστήρια αδιαφορούν για τις συνταγματικές παραβιάσεις.

«

Αυτά λαμβάνονται υπόψη εδώ και πάνω από έναν χρόνο και έχουν ως αποτέλεσμα το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων»,

τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Διαβάστε  Λύση σε 15 μέρες στο Σκοπιανό προβλέπει ο Χαν

Ο ίδιος δεν επιδιώκει μία τυπική αναστολή των διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως σημειώνει, “δεν θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα, γιατί εκεί (στην Τουρκία) ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ασφαλώς προσδοκούν την υποστήριξη από την Ευρώπη”.

Από την πλευρά του, έχει υποστηρίξει ότι θα πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικές επιλογές από μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο, όπως παρατηρεί, στην πλειονότητά τους οι χώρες-μέλη της ΕΕ τάσσονται υπέρ της συνέχισης της σημερινής κατάστασης και θα πρέπει να αναμένεται εάν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τις κρίσιμες θέσεις του απέναντι στην Τουρκία, θα δημιουργήσει μία νέα δυναμική.

Στο τέλος της ημέρας εκείνο που μετρά είναι η βελτίωση της κάθε μιας των περιπτώσεων και των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία, παρατηρεί ο Γιοχάνες Χαν, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πληροφορίες ότι υπάρχουν σκέψεις για την πραγματοποίηση σύντομα, μίας συνάντησης, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος και κορυφαίοι κοινοτικοί πολιτικοί θα επιδιώξουν μία προσέγγιση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για αυτή τη συνάντηση.

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς αδειάζει άγρια τον Χαν, για λύση στο Σκοπιανό εντός 15ημέρου

Στην ίδια συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτιμά πως η επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συντελεστεί έως το 2025, και, όπως αναφέρει, οι δύο από τις υποψήφιες χώρες που έχουν παρουσιάσει τη μεγαλύτερη πρόοδο είναι αυτή τη στιγμή η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

«Εάν αυτές οι δύο χώρες θα είναι πράγματι οι πρώτες που θα ενταχθούν, δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αυτή τη χρονική στιγμή, ωστόσο πολλά συνηγορούν σε αυτό» σημειώνει ο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος στις 6 Φεβρουαρίου πρόκειται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη “Νέα στρατηγική διεύρυνσης” και στη συνέχεια να επισκεφθεί τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, θεωρώντας ο ίδιος πως μέχρι τέλη Ιουνίου, με την ολοκλήρωση της Προεδρίας της Βουλγαρίας στην ΕΕ, θα ανοίξουν περαιτέρω κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις.

Σε σχέση με το έτος 2025 για την περαιτέρω διεύρυνση, σημειώνει πως είναι πλεονέκτημα να τίθεται ημερομηνία-στόχος γιατί προκαλείται με τον τρόπο αυτό μία δυναμική και η Νέα Στρατηγική θα αποσαφηνίζει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει έως τότε να εκπληρούν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, που, εάν, για παράδειγμα, θέλουν να ενταχθούν το 2025, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2023, καθώς απαιτείται ένας χρόνος για τις επικυρώσεις της συμφωνίας ένταξης.

Διαβάστε  Status υπό ένταξη χώρας και πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων σε πΓΔΜ-Αλβανία

Από τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στις 17 Μαίου στη Σόφια, ο ίδιος αναμένει ότι θα επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής μαζί με τους όρους της ΕΕ, η οποία από την πλευρά της θα πρέπει να εργαστεί επιπλέον για την ενημέρωση και την πληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχει μία πραγματική ευφορία από μέρους των πολιτών, σε σχέση με την διεύρυνση.

Από την Αυστρία, η οποία θα έχει την Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση, επειδή διαθέτει στα Δυτικά Βαλκάνια “όνομα, κύρος και αποδοχή”, τονίζει ο Γιοχάνες Χαν στη συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαφήμιση