Συλλαμβάνουν δημοσιογράφους διεθνών media στο Σουδάν

Συλλαμβάνουν δημοσιογράφους διεθνών media στο Σουδάν

Την ελευθερία του Τύπου αναστέλλει πρακτικά το Σουδάν, θέλοντας να καταστείλει τις εντεινόμενες διαδηλώσεις που πυροδότησε ο διπλασιασμός της τιμής του ψωμιού μετά από την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία ΄της εισαγωγής σιτηρών.

Διαφήμιση

Αρχικά οι αρχές κατέστειλαν με ΜΑΤ τις διαδηλώσεις, οι οποίες όμως φάνηκε να αναζωπυρώνονται, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η σύλληψη του γενικού γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος του Σουδάν, τον οποίο φωτογραφίζουν ως υποκινητή τους.

Οι ταραχές στη χώρα τράβηξαν την προσοχή των media από ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα ανταποκριτές να σπεύσουν να καλύψουν τα γεγονότα.

Η κυβέρνηση του Σουδάν διέταξε τη σύλληψη δημοσιογράφων, με πρώτο ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και έναν συνεργάτη του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, κοντά στο Χαρτούμ.

Διαβάστε  Μπροστά στο χάος η Νικαράγουα, 34 νεκροί από ελεύθερους σκοπευτές σε διαδηλώσεις

Ο Αμπντελμονέιμ Αμπού Ιντρίς Αλί, 51 ετών, που εργάζεται για το Γαλλικό Πρακτορείο στο Χαρτούμ επί σχεδόν μια δεκαετία, είχε πάει να καλύψει την Τετάρτη μια διαδήλωση εναντίον της αύξησης της τιμής βασικών ειδών διατροφής στο Ομντουρμάν, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα. Περίπου 200 διαδηλωτές διαλύθηκαν από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και ροπάλων.

Μετά από τη διαδήλωση δεν κατέστη δυνατή καμιά επαφή με τον Ιντρίς Αλί. Οι αρχές του Σουδάν ενημέρωσαν την Πέμπτη το πρωί το γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου ότι ο δημοσιογράφος συνελήφθη μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου ενός συνεργάτη του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Και οι τρεις κρατούνται από την πανίσχυρη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφαλείας (NISS).

Διαβάστε  Ηλεκτρική ενέργεια: Μεγάλο μέρος του πλανήτη παραμένει στο σκοτάδι

Αρχικά οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι ο Ιντρίς Αλί θα αφηνόταν ελεύθερος μέσα σε λίγες ώρες, ωστόσο 24 ώρες μετά τη σύλληψή του, παρέμενε κρατούμενος. Οι αρχές ανέφεραν ότι σε βάρος των τριών δημοσιογράφων που συνελήφθησαν «διεξάγεται έρευνα» χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

«Η διεύθυνση του Γαλλικού Πρακτορείου καταδικάζει σθεναρά τη σύλληψη του κ. Ιντρίς Αλί και απαιτεί από τις σουδανικές αρχές την άμεση απελευθέρωσή του», ανέφερε το AFP σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Εκπρόσωπος του Reuters δήλωσε ότι «δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψη και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για την υπόθεση».

Ο πρόσφατος διπλασιασμός της τιμής του ψωμιού, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Σουδάν να αναθέσει τις εισαγωγές σιτηρών στον ιδιωτικό τομέα και την επιβολή μέτρων λιτότητας βάσει των προτάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας. Αρκετές διαδηλώσεις έχουν σημειωθεί από τις αρχές της χρονιάς. Μετά τη μεγαλύτερη διαδήλωση από την έναρξη της κρίσης, πράκτορες της NISS συνέλαβαν, επίσης την Τετάρτη, τον Μοχτάρ αλ Χάτιμπ, τον Γενικό Γραμματέα του σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενός από τα παλαιότερα στον αραβικό κόσμο.

Διαβάστε  Διαδήλωση κατά του Ορμπάν στην Ουγγαρία

Διαφήμιση