Σκοπιανό: Η κυβέρνηση Ζάεφ κινείται για να “τελειώσει” τον Ναουμόφσκι

Σκοπιανό: Η κυβέρνηση Ζάεφ κινείται για να “τελειώσει” τον Ναουμόφσκι

Κινήσεις στην κατεύθυνση της αλλαγής διαπραγματευτή κάνει η κυβέρνηση της πΓΔΜ, μετά τις δηλώσεις του Βάσκο Ναουμόφσκι που ακολούθησαν την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώνοντας το σενάριο που θέλει τον πρεσβευτή της χώρας να δρα σε συνεργασία με τον φιλορώσο πρόεδρο Ιβάνοφ και με το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, όχι όμως με τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Μετά τις επίσημες διαρροές από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, που άδειζαν τον Βάσκο Ναουμίφσκι, επαναβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του ειδικού μεσολαβητή, Μάθιου Νίμτις, καθώς και την εδραίωση της παράλληλης διαδικασίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ο καθ ύλην αρμόδιος και πολιτικός προϊστάμενος Νίκολα Ντιμιτρόφ εξέφρασε έκπληξη για τις δηλώσεις και αποστασιοποιήθηκε πλήρως από αυτές, εκτιμώντας ότι έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».

Σημείωσε μάλιστα ότι με τις δηλώσεις αυτές του Ναουμόφσκι δημιουργείται πρόβλημα, από τη στιγμή που ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.

Διαφήμιση

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.