Η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

Η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

Ανακοινώθηκε, όπως αναμενόταν, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την S&P μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με τον οίκο να διατηρεί θετικό το outlook, προμηνύοντας και νέα αναβάθμιση πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας βρίσκεται πλέον στο “Β” από “Β-” , ενώ θετικές παραμένουν οι προοπτικές.

Η αναβάθμιση της S&P έχει προεξοφληθεί από τις αγορές μετοχών και ομολόγων, καθώς είχε κατ επανάληψη προαναγγελθεί, ομού μετά της θετικής έκβασης της αξιολόγησης.

Διαφήμιση

Η αγορά ομολόγων έχει επιδείξει αξιοσημείωτες αποδόσεις καθ όλη τη διάρκεια του 2017 και από τις αρχές του 2018, με αποτέλεσμα τώρα κινείται σε μοτίβο συσσώρευσης αναμένοντας καταλυτικές ειδήσεις για το χρέος και για την επόμενη ημέρα.

Τώρα, στο επίκεντρο βρίσκεται η Fitch, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει αναβάθμιση της Ελλάδας στις 16 Φεβρουαρίου, οπότε και δημοσιεύει την έκθεσή της, καθώς έχει ήδη αναβαθμίσει την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα σε “Β-” από “CCC”, με θετικές προοπτικές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας σε Caa2 από Caa3, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κατεβάζοντας όμως τον πήχη των προσδοκιών για μελλοντική αναβάθμιση, καθώς υποβάθμισε το outlook από θετικό σε σταθερό.

AgencyRatingOutlookDate
S&PBpositiveJan 19 2018
DBRSCCC (high)positiveNov 10 2017
FitchB-positiveAug 18 2017
S&PB-positiveJul 22 2017
Moody’sCaa2positiveJun 23 2017
TE10stableApr 16 2016