Απάντηση ΕΕ σε ΔΝΤ, μέσω ΕΡΤ-Σχοινά: Η κουβέντα για την Ελλάδα ανοίγει τώρα

Απάντηση ΕΕ σε ΔΝΤ, μέσω ΕΡΤ-Σχοινά: Η κουβέντα για την Ελλάδα ανοίγει τώρα

Τις ανησυχίες του ΔΝΤ προσπάθησε να διασκεδάσει με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά, η Κομισιόν, ο οποίος επισήμανε ότι η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα θα ξεκινήσει τώρα.

Διαφήμιση

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η τρίτη αξιολόγηση «πηγαίνει πολύ καλά» και πρόσθεσε ότι «όλος ο κόσμος θέλει η Ελλάδα να πατήσει γερά στα πόδια της» ώστε να υπάρξει ένα κλίμα βεβαιότητας και να μπει «απαγορευτικό» στους κερδοσκόπους. «Σε αυτό το κλίμα της μεταμνημονιακής Ελλάδας πρέπει και στο εσωτερικό της χώρας να στηριχθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια» σημείωσε.

Διαβάστε  Έκρηξη ρίσκου στον ευρωπαϊκό νότο παγιδεύει την Ελλάδα

Για την Προληπτική Γραμμή Στήριξης, ανέφερε ότι είναι μια από τις δυνατότητες που προβλέπονται στη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Είναι μια από τις πιθανές διόδους για το μέλλον, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό προϋποθέτει ότι θα συμφωνηθεί η προσφυγή σε μια τέτοια δίοδο» τόνισε.

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η ήπειρός μας πέρασε πολλά τα τελευταία τρία χρόνια και ότι στο τέλος αυτής της περιόδου, αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι περίμεναν οι εχθροί της ή προέβλεπαν οι Κασσάνδρες.

Διαβάστε  Αξιολόγηση: Κλείνει με χαμηλότερη ανάπτυξη και χωρίς μέτρα το δημοσιονομικό

Παρατήρησε παράλληλα ότι

«από τον Σεπτέμβριο αλλάζουν οι πολιτικοί άνεμοι στην Ευρώπη, για πρώτη φορά όλες οι οικονομίες μας είναι σε ανάπτυξη, η απασχόληση είναι σε ιστορικό υψηλό και στις 27 χώρες της Ε.Ε., το ευρώ ξαναπαίρνει την θέση του ως άγκυρα σταθερότητας στο παγκόσμιο σκηνικό» και άρα «είναι πιθανότερο να δεχθούμε πίεση για νέες προσχωρήσεις παρά να δούμε νέες αποχωρήσεις από την Ε.Ε.».

Με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη απαντά στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ που επανήλθε στο θέμα του χρέους και του χάσματος που υπάρχει μεταξύ ΕΕ και Ταμείου για την ελάφρυνσή του, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα περιμένει το τέλος του προγράμματος αλλά ανοίγει τη μεγάλη συζήτηση για την Ελλάδα τώρα, υπονοώντας ότι η διευθέτηση του χρέους θα οριστικοποιηθεί άμεσα.

Διαβάστε  Η κυβέρνηση στην "τέλεια καταιγίδα", αυτός είναι ο οδικός χάρτης εξόδου

Διαφήμιση