Τουρκικό πογκρόμ και βομβαρδισμοί κατά Κούρδων στη Συρία

Τουρκικό πογκρόμ και βομβαρδισμοί κατά Κούρδων στη Συρία

Με συνέχιση της επιχείρησης “ασπίδα του Ευφράτη” επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν να εξάγει την ένταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπου ο ηγέτης της κεμαλικής αντιπολίτευσης αμφισβητεί το εθνικιστικό του προφίλ, ενώ ο ίδιος βασίζεται στη στήριξη των ακροδεξιών κομμάτων, ενόψει των εκλογών του 2019.

Τουρκικά στρατεύματα και άρματα μάχης έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, ενώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και το πυροβολικό βομβαρδίζουν διαρκώς την περιοχή Αφρίν στη Βόρεια Συρία. Το κύριο κουρδικό κόμμα της Συρίας, Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), απηύθυνε έκκληση στις παγκόσμιες δυνάμεις να σταματήσουν τον βομβαρδισμό από την Τουρκία της περιοχής Αφρίν στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες για επικείμενη στρατιωτική επιχείρησή της στην Αφρίν, που είναι ένα από τα τρία αυτόνομα καντόνια που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Διαφήμιση

Αφορμή για τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία αποτέλεσε η ανακοίνωση των ΗΠΑ για τη δημιουργία δύναμης 30,000 στρατιωτών στη Βόρεια Συρία με στόχο την αντιμετώπιση εξτρεμιστικών ομάδων, αποστολή-πρόφαση, για τη δημιουργία μόνιμης δύναμης αντίβαρο στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, το 2011, η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και οι σύμμαχοί της έχουν ιδρύσει αυτόνομα καντόνια στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η σφαίρα επιρροής τους επεκτάθηκε από τότε που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους – αν και η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στα σχέδιά τους για αυτονομία.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα (…) να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στην Αφρίν», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το PYD.

Το κόμμα αυτό, πολιτική πτέρυγα των YPG, κάλεσε τον ΟΗΕ να αναλάβει αμέσως δράση για να μετατραπούν σε ασφαλή ζώνη τα υπό κουρδική ηγεσία τμήματα της βόρειας και της ανατολικής Συρίας.

«Οι τουρκικές αρχές (…) έχουν γίνει απειλή για οποιαδήποτε λύση στην συριακή κρίση», πρόσθεσε.