Διαρροές που αποδυναμώνουν την -αρχικά ηχηρή- αντίδραση του πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι αποδίδονται στην κυβέρνηση της πΓΔΜ, καθώς ο γενικός γραμματέας της χώρας απεύθυνε έκκληση για ρεαλισμό, σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην πΓΔΜ.
Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αποφάσισε να ροκανίσει την ένταση των δηλώσεων του πρέσβη που συμμετείχε στην τριμερή, μέσω διαρροών στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, κίνηση που ερμηνεύεται ως αποστασιοποίηση, ακόμα προοίμιο καρατόμησης του διαπραγματευτή. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το ΜΙΑ φέρονται να δηλώνουν ότι οι ιδέες του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, δεν πρέπει να σχολιάζονται δημόσια, πριν γίνει διεξοδική ανάλυση και πριν η ηγεσία της χώρας οικοδομήσει θέση επί αυτών.
Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Αδαμάντιο Βασιλάκη, υπό τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ, είχε δηλώσει ότι:
η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς «αποκλίνει από το πλαίσιο του ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» (αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ) και «απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».
Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ, επισημαίνεται ότι:
«Η συμμετοχή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας απαιτεί υψηλού βαθμού επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Η οικοδόμηση γεφυρών και η διάνοιξη θυρών προς το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας απαιτούν υπομονή και προσήλωση».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν επίσης ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ «δεν έχει λάβει πλήρη ενημέρωση για τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη».
Τη δήλωση του Ναουμόφσκι σχολίασαν σήμερα και κάποια πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Βλάτκο Γκιόρτσεφ, χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη δήλωση Ναουμόφσκι επειδή, όπως είπε, πρόκειται για έναν ικανό διαπραγματευτή, που συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στις συνομιλίες για το όνομα. «Νομίζω ότι η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία», είπε ο Γκιόρτσεφ.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, χαρακτήρισε τη δήλωση Ναουμόφσκι ως «επίμαχη» επειδή, όπως είπε, δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση και συνεννόηση με την κυβέρνηση.