Ο Τσίπρας ενημέρωσε Ιερώνυμο για Σκοπιανό, παράθυρο συνάντησης με Ζάεφ

Ο Τσίπρας ενημέρωσε Ιερώνυμο για Σκοπιανό, παράθυρο συνάντησης με Ζάεφ

Κινήσεις τακτικής στο πολιτικό σκηνικό και ελεγχόμενων διαρροών στο επικοινωνιακό μέτωπο πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που αναδύονται τόσο στο διαπραγματευυτικό πεδίο όσο και στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ώστε να προλειάνει το έδαφος για πολιτική συνεννόηση, στη βάση της διασφάλισης του μίνιμουμ κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ενημέρωσή του από τον Νίκο Κοτζιά, επικοινώνησε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στέλνοντας μήνυμα ότι η κυβέρνηση αφενός συνεργάζεται με την εκκλησία και αφετέρου ενημερώνει θεσμικά όσους έχουν διάθεση συνεννόησης και εκφράζουν ενιαία και σαφή θέση.

Σε ανακοίνωσή της, η Αρχιεπισκοπή αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τον κ. Ιερώνυμο και τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία τη πΓΔΜ.

Διαφήμιση

Όπως τονίζεται, ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου ενώ έδειξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο όταν θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε δε, από τον κ. Ιερώνυμο να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Επισήμως, ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να κρατά χαμηλούς τόνους, μην έχοντας αντιδράσει μέχρι στιγμής δημοσίως μετά τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη και παρά τις δηλώσεις του πρεσβευτή της πΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε νωρίτερα (στις 17:00) με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, και τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο «φλέγον» ζήτημα της ονομασίας. Εξερχόμενος του Μαξίμου, ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για το περιεχόμενο των όσων ειπώθηκαν με τον κ. Τσίπρα, αλλά και να σχολιάσει τις πληροφορίες των σκοπιανών ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για πέντε ονόματα που έφερε στο τραπέζι ο Μάθιου Νίμιτς.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, ο πρωθυπουργός μετέβη από το Μέγαρο Μαξίμου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί, προ ολίγων ημερών, η ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον κ. Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό, με τον πρώτο να υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία δεν δέχεται λύση που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», και τον δεύτερο να απαντά ότι η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις, αλλά είναι αυτή που τελικά θα αποφασίσει.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, ανοίγουν παράθυρο συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, εφόσον καταγραφεί σαφής πρόοδος στις διαβουλεύσεις Αθήνας και Σκοπίων.