Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο: 12 παραβιάσεις, μια εμπλοκή με οπλισμένα F-16

Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο: 12 παραβιάσεις, μια εμπλοκή με οπλισμένα F-16

Κλιμακούμενη σε ένταση, προφίλ και βαθμό επικινδυνότητας βαίνει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, τόσο στην θάλασσα όσο και στον εθνικό εναέριο χώρο, καθώς η ένταση στο εσωτερικό ανεβαίνει, με την αντιπολίτευση να πλήττει το εθνικιστικό προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, μια ημέρα μετά το επεισόδιο μεταξύ πολεμικών σκαφών στα Ίμια, η τουρκική πολεμική αεροπορία πήρε τη σκυτάλη, πραγματοποιώντας 12 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, σήμερα Πέμπτη. Για τις παραβιάσεις ευθύνονται δύο τουρκικά αεροσκάφη που έδρασαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη – δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό – προέβησαν επίσης σε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα κασι ότι οι προκλήσεις αυτές σημειώθηκαν μία μόλις ημέρα μετά την σοβαρή τουρκική πρόκληση στα Ίμια.
Τα παραπάνω αεροσκάφη όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.