Οι ΗΠΑ καθησυχάζουν την Τουρκία για τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία

Οι ΗΠΑ καθησυχάζουν την Τουρκία για τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία

Με δηλώσεις και έντονο παρασκήνιο συνεχίζεται η πολιτικο-διπλωματική στρατιωτική κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας για τη διαχείριση της κατάστασης στη Βόρεια Συρία, καθώς η Άγκυρα πιέζει την Ουάσιγκτον να ματαιώσει τα σχέδια δημιουργίας κουρδικής συνοριοφυλακής στη Συρία, ανακαλώντας παράλληλα τη στήριξή της στου Κούρδους της περιοχής, απειλώντας με εισβολή σε διαφορετική περίπτωση.

Διαφήμιση

Οι ΗΠΑ που επιχειρούν με την οργάνωση της κουρδικής δύναμης να δημιουργήσουν ισχυρό αντίβαρο στον Μπασάρ αλ Άσαντ και στα σχέδια της Μόσχας για τη Συρία, προωθώντας τους Κούρδους ως έναν ακόμη παράγοντα στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Μετά από τις απειλές της Άγκυρας για επέμβαση, η οποία δρούσε ενισχυτικά στις δυνάμεις της Ρωσίας και αδυνατώντας να τη χαλιναγωγήσει, λόγω του υψηλού τιμήματος, η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να δημιουργήσει μια κουρδική συνοριοφυλακή η οποία θα δρα στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Ο Τίλερσον σημείωσε πως συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο Βανκούβερ για να δώσει διευκρινίσεις.

Διαβάστε  Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω τροπολογίας για πάγωμα εξοπλισμών

«Όλη αυτή η κατάσταση παρουσιάστηκε λάθος, περιγράφτηκε λάθος. Κάποιοι άνθρωποι είπαν λάθος πράγματα. Δεν ιδρύουμε σε καμία περίπτωση μια συνοριοφυλακή», είπε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε στις ΗΠΑ από τον Καναδά.

«Θεωρώ πως είναι ατυχές το γεγονός πως οι δηλώσεις που έγιναν από κάποιους δημιούργησαν αυτή την εντύπωση. Δεν κάνουμε αυτό», συμπλήρωσε.

Με αυτό τον τρόπο ο Ρεξ Τίλερσον επιχείρησε να καθησυχάσει την Άγκυρα, η οποία επιζητά διαπραγματευτικά χαρτιά απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητά τρόπους εκτόνωσης της έντασης στο εσωτερικό, όπου δέχεται πιέσεις και πλήγματα στο εθνικιστικό του προφίλ από τον ηγέτη της κεμαλικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε  Πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους, νεκρούς και ζωντανούς

Διαφήμιση