Με μπαράζ επαφών, οργασμό παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και πλημμυρίδα πληροφοριών και δημοσιευμάτων ανοίγει η δεύτερη φάση οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, με στόχο την επίλυση του ονοματολογικού μέχρι το καλοκαίρι.
Η τελευταία συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και μετά από αυτή, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε εκφράσει την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό
Σε αυτή τη φάση, οι πρέσβεις των δυο χωρών συναντώνται στη Νέα Υόρκη, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για να συμφωνήσουν επί του οδικού χάρτη επίλυσης του ονοματολογικού, ενώ την ίδια στιγμή στα Σκόπια βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Τα δημοσιεύματα στα media αναφέρονται σε ονόματα, προκαλώντας αντιδράσεις σε ολόκληρο το πολιτικό και πολιτειακό φάσμα, ενώ παράλληλα πλησιάζει και το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.
Στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη οι πρέσβεις των δυο χωρών αναμένεται να προσέλθουν με πακέτο μέτρων και πρωτοβουλιών που θα δημιουργούν προοδευτικά τις συνθήκες εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, θα αποδεικνύουν δέσμευση στην προσπάθεια και θα διευκολύνουν τις εξελίξεις. Η ελληνική πλευρά επιμένει στη λογική tit for tat, ήτοι μία κίνηση πρώτα από τα Σκόπια και εν συνεχεία απάντηση από την Αθήνα.
Μείζον θέμα για την ελληνική αντιπροσωπεία είναι η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού της πΓΔΜ συνολικά και ως προαπαιτούμενο για την έναρξη συζητήσεων επί της ουσίας και όχι προοδευτικά στη διάρκεια αυτών.
Αν και πολλές κινήσεις γίνονται, αυτές βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο δηλώσεων προθέσεων, με εξαίρεση την υπογραφή Μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών για το 2018, η οποία ωστόσο δεν έχει παρά συμβολικό χαρακτήρα.
Τα stress test
Με το Σκοπιανό στην κορυφή της πολιτικής και μιντιακής ατζέντας θα ήταν απίθανο να μην υπάρχουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, καθώς πρόκειται για θέμα μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας και το δέλεαρ της πολιτικής εκμετάλλευσής του είναι ισχυρό.
“Λάδι στη φωτιά” φαίνεται να ρίχνει, σίγουρα όχι τυχαία, ο Μάθιου Νίμιτς με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, καθώς αν και αναδεικνύει το γεγονός ότι η γειτονική χώρα είναι αναγνωρισμένη από την Ελλάδα με τη λέξη Μακεδονία και από 135 χώρες ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, εν τούτοις η χρονική και πολιτική συγκυρία σε συνδυασμό με το πρόσωπο και τη ρητορική αποτελούν το πραγματικό μήνυμα,
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες με ονομασίες που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία», οπότε ο συγκεκριμένος όρος – όπως υποστήριξε- «είναι συνδεδεμένος με τη χώρα». Τόνισε επιπλέον ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει σήμερα τη γειτονική της χώρα με το όνομα ΠΓΔΜ.
Ωστόσο, ο Μάθιου Νίμιτς προανήγγειλε την κατάθεση νέας πρότασης προς την Αθήνα και τα Σκόπια, κάνοντας λόγο για νέα συγκυρία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι κάποιες ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει μαγική λύση», καθώς «αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια».
Ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος πως μπορεί να βρεθεί λύση «που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα».
Θέτοντας επί τάπητος τα γεγονότα ο Μάθιου Νίμιτς επιχειρεί να οριοθετήσει το πεδίο μέσα στο οποίο θα αναζητηθεί η λύση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα κατατεθεί νέα πρόταση, την οποία έχει προσπαθήσει απριόρι να προσδιορίσει.