Η Πειραιώς κινείται για απεξάρτηση από τον ELA το 2018

Η Πειραιώς κινείται για απεξάρτηση από τον ELA το 2018

Ιδιαίτερα φιλόδοξος είναι ο επιχειρηματικός σχεδιασμόις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για το 2018, όπως τον σκιαγράφησε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, κατά το 2017 καταγράφηκε σημαντική μείωση της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), καθιστώντας εφικτή την πλήρη απεξάρτησή της από την χρηματοδότηση του επίσημου τομέα εντός του 2018.

Διαβάστε  Η ΕΚΤ μειώνει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 3,2 δισ.

Η Πειραίώς, όπως επισήμανε ο Χρήστος Μεγάλου, έχει έχει βελτιώσει τη ρευστότητά της, ενώ καλύτερα από τους στόχους κινείται επίσης η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο τέλος του 2017 το απόθεμα των NPLs υποχώρησε κάτω από τα 20 δισ. ευρώ έναντι στόχου 20,1 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας περιέγραψε το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην Ελλάδα μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) και τη περαιτέρω ενίσχυση της πρόσβασης στις αγορές. Σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου, αυτοί θα είναι οι βασικοί παράγοντες για τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος το 2018.

Διαβάστε  Stress tests: Ρίσκο, LCR, cyber και NPL's τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ως στόχο την αύξηση των χορηγήσεων κατά 1% το 2018, δίνοντας έμφαση σε νέα δάνεια προς επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίες.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των χορηγήσεων από την έναρξη της κρίσης για την Τράπεζα, η οποία πέτυχε την σύγκλιση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο επίπεδο του 100%.

Διαβάστε  Εντός στόχων για NPL's η Πειραιώς, έχει κεφάλαια να "κάψει"

Διαφήμιση