Εμπλοκή στα Ίμια, ανεβαίνει η ένταση

Εμπλοκή στα Ίμια, ανεβαίνει η ένταση

Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αποκαλύπτει το περιστατικό “επακούμβησης” μεταξύ ενός ελληνικού πολεμικού πλοίου και δύο τουρκικών πολεμικών πλοίων που σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στα Ίμια.

Διαφήμιση

Αν και το περιστατικό οφείλεται σε κακούς χειρισμούς του προσωπικού του τουρκικού πλοίου, η εμπλοκή των σκαφών σε τέτοιου είδους ελιγμούς και αντιπαράθεση καταδεικνύει την επιδείνωση του κλίματος.

Οι διμερείς σχέσεις μπορεί να είναι βελτιωμένες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όμως, η Τουρκία εισέρχεται σε τροχιά εκλογών, οι τόνοι στο εσωτερικό ανεβαίνουν και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κιλιντζάρογλου επιχειρεί να αλλοιώσει το εθνικιστικό προφίλ του Ερντογάν, με στόχο να τον οδηγήσει σε παγίδα.

Διαβάστε  Κατεβάζει τους τόνους η Τουρκία στο Αιγαίο

Πολιτικά, η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα θα απομακρύνει τον Ταγίπ Ερντογάν από το στόχο του, που δεν είναι άλλος από την επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη. Προκαλώντας θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, για να εκτονώσει την ένταση στο εσωτερικό ο Ταγίπ Ερντογάν δοκιμάζει αντοχές και ανοχές τόσο της Αθήνας όσο και του Παρισιού, του Βερολίνου και εν τέλει των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το ΓΕΕΘΑ μια τουρκική ακτοφυλακίδα -SG αναφέρεται στη ναυτική ορολογία- που κινούνταν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων συγκρούστηκε με την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος» η οποία έκανε προγραμματισμένη περιπολία στην περιοχή και προσέγγισε στα Ίμια ακολουθώντας το περιπολικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Köyceğiz».

Διαβάστε  Λόγω παραίσθησης του κυβερνήτη έπεσε το Mirageg 2000-5

Όταν το ανθυποβρυχιακό περιπολικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Köyceğiz» προσέγγισε τα Ίμια, η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» ακολούθησε το τουρκικό πλοίο. Τότε όμως εμφανίστηκε ακόμη ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής το οποίο έκανε ελιγμούς γύρω από την ελληνική κανονιοφόρο και σε μικρή απόσταση, περίπου 1-1,5 μίλι από τα Ίμια. Ενώ έκανε μανούβρες γύρω από την κανονιοφόρο, η τουρκική ακτοφυλακίδα έπεσε πάνω στο ελληνικό πολεμικό πλοίο.

Το τουρκικό περιπολικό «Köyceğiz» ακούμπησε την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» στην αριστερή πλευρά. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό πολεμικό δεν έχει υποστεί βλάβη ή άλλες αβαρείες και ούτε έχουν σημειωθεί τραυματισμοί.

Διαβάστε  Τούρκοι hackers επιτέθηκαν στο ΑΠΕ

Αυτή την ώρα, το τουρκικό περιπολικό «Köyceğiz» έχει απομακρυνθεί από τα Ίμια και κινείται με κατεύθυνση προς βορρά και προς τα εκεί πλέει και η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» που έχει απομακρυνθεί από τις νησίδες.

Διαφήμιση