Διπλό πράκτορα της Κίνας στη CIA συνέλαβε το FBI

Διπλό πράκτορα της Κίνας στη CIA συνέλαβε το FBI

Πρώην πράκτορα της CIA συνέλαβε το FBI με την κατηγορία της κατασκοπείας για ξένη χώρα, με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι διέθεται και διακίνησε έγγραφα με στοιχεία και προσωπικά δεδομένα, ακόμα και τα πραγματικά ονόματα κατασκόπων των ΗΠΑ στην Κίνα, οδηγώντας στο θάνατο πολλών εξ αυτών.

Ο Τζέρι Τσουν Σινγκ Λι, 53 ετών, ο οποίος ζει στο Χονγκ Κονγκ τα τελευταία χρόνια, τέθηκε υπό κράτηση τη Δευτέρα το βράδυ καθώς έφθασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η σύλληψη του Lee ήρθε μετά από περισσότερα από έξι χρόνια έρευνας του FBI, στην οποία συμμετείχε η CIA και άλλες υπηρεσίες των Η.Π.Α. Η δράση του ως κατασκόπου για λογαριασμό της Κίνας τοποθετείται στο 2012 ή και νωρίτερα, όταν οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι σειρά κατασκόπων στην Κίνα έχουν αποκαλυφθεί και συλληφθεί ή σκοτωθεί.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε το Σάββατο, ο Λι κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την κατοχή εθνικών αμυντικών πληροφοριών και για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας.

Παρόλο που η κατηγορία αυτή δεν σχετίζεται με τη μακρόχρονη έρευνα των ΗΠΑ σχετικά με τον Lee, οι υποψίες του για λογαριασμό της κυβέρνησης του Πεκίνου είχαν πιθανώς ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τις συλλήψεις πολλών πληροφοριοδοτών που ανέπτυσσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι New York Times, οι οποίοι ανέφεραν για πρώτη φορά τον ύποπτο ρόλο του Lee στην υπόθεση την Τρίτη, ανέφεραν πέρυσι ότι η Κίνα είχε σκοτώσει ή φυλακίσει 18 έως 20 τέτοιους πληροφοριοδότες από το 2010, ενδεχομένως χρησιμοποιώντας πληροφορίες από διπλό πράκτορα.