Στη Λευκωσία πραγματοποιείται σήμερα η τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, στην οποία θα υπογραφούν διακηρύξεις μεταξύ άλλων για το Κυπριακό και το Φυσικό Αέριο, πρωτοβουλία που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργοποίησης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, υπό τον αμερικανικό μανδύα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν εδραιωθεί ομάδες με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και με το Ισραήλ, διαμορφώνονται ένα πολλά υποσχόμενο πλέγμα στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα μπορούσε αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς σε οικονομικό και αμυντικό επίπεδο να συμβάλλει καθοριστικά στη σταθεροποίηση της -ιδιαίτερα ασταθούς- περιοχής.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η Τουρκία αντιδρά αρνητικά σε όλα αυτά, καθώς αποκλείεται, ενώ το πλέγμα συνεργασιών εφάπτεται των συνόρων της και περιορίζει δυνητικά το δικό της πεδίο δράσης. Η ίδια, παράλληλα, μένει εκτός καθώς έχει επιλέξει να κινείται κάτω από το ρώσικο χιτώνα επιρροής στην περιοχή, αν και είναι μέλος του NATO.
Η τριμερής συνάντηση στη Λευκωσία πραγματοποιείται σε ανώτατο επίπεδο, καθώς σε αυτή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’.
Η Λευκωσία χαρακτήρισε την τριμερή ως ιστορική, καθώς πρόκειται για την πρώτη τριμερή μεταξύ των τριώνο χωρών σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδης να σημειώνει ότι στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση των σχέσεών της με όλα τα γειτονικά κράτη.
Από την πλευρά της η Αθήνα θεωρεί τη Σύνοδο μέρος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να εγκαινιάσει και συνέχεια της πρωτοβουλίας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Από την ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, τονίζουν ότι η Ιορδανία είναι «χώρα-κλειδί» για την περιοχή καθώς είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας.