Νίμιτς για Σκοπιανό: Πρώτα το όνομα, μετά ο αλυτρωτισμός

Νίμιτς για Σκοπιανό: Πρώτα το όνομα, μετά ο αλυτρωτισμός

Νέα στοιχεία για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ αποκαλύπτει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, λίγες ημέρες πριν τη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, καθώς με τις δηλώσεις του θέτει ως ζήτημα προτεραιότητας τη συμφωνία για το όνομα, ενώ υποβιβάζει τον αλυτρωτισμό.

Διαφήμιση

Ο Μάθιου Νίμιτς, αν και θέτει επί τάπητος και τα επιμέρους ζητήματα, φωτογραφίζοντας τον αλυτρωτισμό της πΓΔΜ, εν τούτοις σε δυο σημεία των δηλώσεών του το θεωρεί επακόλουθο της συμφωνίας για το όνομα και το υποβαθμίζει σε διμερές επίπεδο. Οι δηλώσεις του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ αποτελούν σαφές μήνυμα για τον τρόπο διεξαγωγής των συζητήσεων, για τις προθέσεις του και τον τρόπο που χειρίζεται τις αξιώσεις της Ελλάδας.

Διαβάστε  Μαζί θα κλείσουν χρέος και Σκοπιανό

Σχετικά με τα ευαίσθητα, παράπλευρα ζητήματα γύρω από το θέμα της ονομασίας, ο κ. Νίμιτς ανέφερε τα θέματα ταυτότητας, τις ανησυχίες στην Ελλάδα για θέματα ιστορικού χαρακτήρα, για ιδιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς, σχολικά βιβλία.

«Υπάρχουν αυτά τα παράπλευρα θέματα, τα οποία γνωρίζουμε και είναι σημαντικά, αλλά υπάρχουν λύσεις και για αυτά. Δύο φιλικοί γείτονες μπορούν να τα επιλύσουν, εάν πρώτα λύσουμε το βασικό θέμα»,

είπε.

Στη συνέντευξή ο Μάθιου Νίμιτς εστίασε στη θετική δυναμική που αυτή την περίοδο υπάρχει όσον αφορά την επίλυση του Σκοπιανού, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

«Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια που ενδιαφέρεται πολύ να θέσει το θέμα. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση επίσης αναγνωρίζει ότι είναι καλό να επιλυθεί και θα είναι ένα καλό βήμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική στην περιοχή να βρεθεί λύση στο μακροχρόνιο ζήτημα. Για τους λόγους αυτούς και στις δυο χώρες υπάρχει θετική δυναμική και νομίζω ότι και οι πολίτες στις δυο χώρες είναι ίσως έτοιμοι να ακούσουν για κάποιες λύσεις που είναι σύμφωνες με τα εθνικά τους συμφέροντα αλλά έχουν και κάποια στοιχεία συμβιβασμού που θα επιλύσουν το θέμα»

τόνισε χαρακτηριστικά ο Μάθιου Νίμιτς.

Διαβάστε  Τι κρύβει για την Ελλάδα η εξέγερση του Ίλιντεν

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα είναι πολύ θετικό βήμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και για την περιοχή να βρεθεί λύση τονίζοντας σχετικά με τις ανησυχίες που εγείρονται γενικότερα για την περιοχή των Βαλκανίων, ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει έναν αρκετά πιο σημαντικό ηγετικό ρόλο στην περιοχή, τώρα που έχει αναδυθεί μέσα από πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είναι σε πολύ περισσότερο θετικό στάδιο από οικονομικής πλευράς».

Διαβάστε  Σκοπιανό: Αντιτίθεται το VMRO στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας

Αναφέρει δε, ότι θα προτείνει ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι στο παρελθόν, και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει συζήτηση για κάποιου τύπου προσδιορισμό στο όνομα. Επίσης εκφράζει την άποψη ότι, αν βρεθεί λύση για το όνομα, Αθήνα και Σκόπια μπορούν να επιλύσουν τα άλλα παράπλευρα ζητήματα γύρω από αυτό, ελπίζοντας ότι οι πολίτες θα δουν με σοβαρότητα τη λύση και θα την υποστηρίξουν.

Διαφήμιση