Αλβανικό άνοιγμα στην Ελλάδα για βελτίωση σχέσεων, με το βλέμμα στην Ευρώπη

Αλβανικό άνοιγμα στην Ελλάδα για βελτίωση σχέσεων, με το βλέμμα στην Ευρώπη

Νέο άνοιγμα στην Ελλάδα και επίδειξη πολιτικής βούλησης στο εσωτερικό επιχείρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, μιλώντας στην επέτειο ίδρυσης της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του εξερευνά νέους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα.

Ο Έντι Ράμα έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα και την ΕΕ ότι επιθυμεί “μηδενικά προβλήματα” στις διμερείς σχέσεις, επιχειρώντας να θέσει κόκκινες γραμμές σε ιστορικές θεωρήσεις, ώστε να μην εκδηλωθούν υπερβολικές ελληνικές αξιώσεις ή να αμβλυνθούν κάποιες θέσεις που ήδη έχουν διατυπωθεί.

Στόχος του πρωθυπουργού της Αλβανίας είναι να εδραιώσει μετριοπαθές προφίλ και να επιδείξει ισχυρή βούληση στην κατεύθυνση της υπέρβασης των διμερών διαφορών ώστε να μπορέσει η Αλβανία να λάβει την τελική πρόσκληση από την Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς η χώρα του έλαβε ήδη την πρώτην πρόσκληση από το Συμβούλιο Σταθεροποίησης ΕΕ-Αλβανίας,η οποία θέτει ως προαπαιτούμενο τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Διαβάστε  Η Τουρκία "οπλίζει" τα Ίμια, προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα σε διεθνή αντιπαράθεση

«Για να έχουμε μηδενικά προβλήματα με την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ράμα,

«θα πρέπει να λύσουμε όλα τα προβλήματα, και προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνησή μας έχει εντοπίσει νέους και άγνωστους μέχρι τώρα διαύλους διάλογου και κατανόησης με την ελληνική πλευρά».

Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία ότι στο πλαίσιο της διευθέτησης των προβλημάτων θα αντιμετωπιστούν και οι υποθέσεις του παρελθόντος, «με διάλογο και κατανόηση αλλά σεβόμενοι το πλαίσιο της ιστορίας και της στρατηγικής μας».

Διαβάστε  Άμυνες απέναντι σε Ρωσία-Τουρκία στήνει ο Τσίπρας στην τετραμερή στο Βουκουρέστι

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πρόσφατη εξέλιξη στα Σκόπια όπου η εκεί Βουλή ψήφισε το νόμο αναγνώρισης ως επίσημης της αλβανικής γλώσσας, ο κ. Ράμα κάλεσε όλους τους Αλβανούς να νιώθουν περήφανοι για το γεγονός αυτό.

Έκρινε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του την ψήφιση του σχετικού νόμου από την Βουλή των Σκοπίων, συνέπεια της πολιτικής των Τιράνων η οποία δημιούργησε, κατά τον ίδιο, «πραγματικές πεποιθήσεις ότι τα Τίρανα επιθυμούν στην πράξη ώστε τα Σκόπια να είναι μια ισχυρή, σταθερή, δημοκρατική και αναπτυγμένη χώρα για την εξασφάλιση της ευημερίας και αρμονίας στους δύο λαούς που την απαρτίζουν».

Διαβάστε  Status υπό ένταξη χώρας και πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων σε πΓΔΜ-Αλβανία

Διαφήμιση