Με ομοβροντία δηλώσεων, δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων διεθνών παραγόντων και media επανέρχεται στο προσκήνιο η Ελλάδα, ως παράδειγμα, φάρος και χώρα που ανήκει στην κλειστή ηγετική ομάδα της ΕΕ.
Από τη μια το μέλος του ESM, Κάλιν Άνεβ Γιάνσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, στέλνει διττά μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες, ενώ θετικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται για την Ελλάδα στη Γερμανία και διεθνώς.
Σύμφωνα με τον Κάλιν Άνεβ Γιάνσε, η Ελλάδα βρίσκεται στο μικρό γκρουπ χωρών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικό πλεόνασμα, μαζί με τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Η προσέγγιση αυτή του αξιωματούχου του ESM κατατάσσει με σαφήνεια την Ελλάδα στην “πρώτη ταχύτητα” των χωρών της Ζώνης του Ευρώ, τη στιγμή που η προσπάθεια παρεμβάσεων στην αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης επανέρχεται στο προσκήνιο, μέσα από το μνημόνιο κυβερνητικής συνεργασίας που υπέγραψαν τα χριστιανικά κόμματα και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία.
Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα υπογραμμίζει το μέλος του δ.σ. του ESM το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κάλιν Άνεβ Γιάνσε.
Παράλληλα, ο Κάλιν Άνεβ Γιάνσε, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το πρόγραμμα, εν αντιθέσει με την αίσθηση που ίσως έχουν κάποιοι.
«Ορισμένοι ενδεχομένως φοβούνται ότι αυτό δεν θα συμβεί, ωστόσο εγώ πιστεύω πως η Ελλάδα θα θελήσει να συνεχίσει να στέλνει αυτό το θετικό μήνυμα»
Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από τα ελληνικά media αποσπασματικά, ως πίεση για νέες μεταρρυθμίσεις, αν όμως διαβαστεί μαζί με την υπόλοιπη συνέντευξη, τότε δημιουργείται η αίσθηση διαβεβαίωσης, των πλέον επιφυλακτικών, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε αυτό τον δρόμο.
Προσφάτως για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, δεσμεύθηκε από το βήμα διεθνούς συνεδρίου και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο Κάλιν Άνεβ Γιάνσε, Χαρακτήρισε μάλιστα χωρίς προηγούμενο το επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποίησε η χώρα και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης με δημοσιονομικό πλεόνασμα μαζί με την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Το πρακτορείο επισημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν μεταξύ αυτών που σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στις αγορές ομολόγων το 2017 και ξεκίνησαν πολύ θετικά το 2018 εξαιτίας των προσδοκιών για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Παράλληλα, δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, ενώ έχουν καταλαγιάσει οι ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στους κόλπους της.
Θετικά είναι όμως τα μηνύματα και από τη Γερμανία, όπου έγινε το πρώτο βήμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης “μεγάλου συνασπισμού” έγιναν και πλέον η ισορροπία των δυνάμεων στην ευρωπαϊκή πολιτική μεταβάλλεται.
Μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ, ο Ζίγκαμαρ Γκάμπριελ, παρουσίασε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ως επιτυχία του SPD, προβάλλοντας μια σειρά από κεντρικά σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα που έγιναν αποδεχτά. Στα θετικά της συμφωνίας ο κ. Γκάμπριελ συμπεριέλαβε και το κεφάλαιο που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι αποφάσεις αποτελούν μια «πρόοδο που θα ενισχύσει αισθητά την Ευρώπη». Οι Χριστιανοδημοκράτες στο παρελθόν καθόριζαν περισσότερα στην ευρωπαϊκή πολιτική, για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας. «Το λάθος αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί» τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.