Κινήσεις με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων και των εσωτερικών ισορροπιών με την αλβανική μειονότητα της πΓΔΜ πραγματοποιεί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ψηφίζοντας στη Βουλή την θεσμοθέτηση της αλβανικής ως επίσημης, δεύτερης γλώσσας της χώρας.
Ο νόμος εγκρίθηκε με διπλή πλειοψηφία, δηλαδή και με πλειοψηφία εντός των μειονοτικών βουλευτών, θεσμό που έχει καθιερωθεί από το 2001 και τη συμφωνία της Οχρίδας για ζητήματα που αφορούν την αλβανική μειονότητα, που αποτελεί το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.
Με βάση τον νόμο, οι εθνικά Αλβανοί πολίτες της ΠΓΔΜ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα αλβανικά στις επαφές τους με τη διοίκηση και τις αρχές σε όλη την έκταση της χώρας και όχι μόνον στις περιοχές όπου αποτελούν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού.
Ο νόμος υιοθετήθηκε εν τη απουσία των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO – DPMNE.
Το κόμμα, του οποίου μέχρι πριν λίγους μήνες ηγείτο ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και είναι «αντισυνταγματική».
Από την άλλη πλευρά ο Ζόραν Ζάεφ φιλοδοξεί να ενισχύσει τη συνοχή της χώρας, προλειαίνοντας το έδαφος για λύση στο ονοματολογικό.