Ο Ντάισελμπλουμ πλέκει το εγκώμιο Τσίπρα-Τσακαλώτου, απαλλάσσει τον Σόιμπλε απ το Grexit

Ο Ντάισελμπλουμ πλέκει το εγκώμιο Τσίπρα-Τσακαλώτου, απαλλάσσει τον Σόιμπλε απ το Grexit

Μια νέα εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε στα ευρωπαϊκά φόρα για την Ελλάδα το 2015 έδωσε με συνέντευξή του στους Financial Times o απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, αποδίδοντας, παράλληλα, τα εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ “καθαρίζει” και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα σενάρια Grexit, για τα οποία φωτογραφίζει, Αυστρία, Τσεχία… group Βίζεγκραντ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλαξαν, βεβαίως, τη σχέση της Ελλάδας με του Ευρωπαίους εταίρους», δήλωσε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ στους Financial Times, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε την τελευταία ημέρα της θητείας του στην προεδρία του Eurogroup. Όπως είπε, σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα έκτοτε, είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Διαβάστε  Α. Προσπαθόπουλος: Το elemed σημαντικό βήμα για την "πράσινη" ναυτιλία

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε, αρχικά, στους «θορυβώδεις έξι μήνες», έως τον Ιούλιο του 2015, όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης «πολεμούσε τις κυβέρνησεις της Ευρωζώνης αναφορικά με τους όρους που συνοδεύουν τα δάνεια διάσωσης».

Ακόμη, ανέφερε ότι αν και ειπώθηκαν πολλά σχετικά με τα γερμανικά σχέδια περί προσωρινού Grexit, στην πραγματικότητα ήταν χώρες από την κεντρική και νοτιανατολική Ευρώπη -πολλές με μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα- που έχασαν την υπομονή τους με την Αθήνα.

Διαβάστε  Μάχη για το status και τα κλειδιά ESM και Eurogroup

Κατά τον Ντέισελμπλουμ, πίσω από τη Γερμανία υπήρχε ένας αριθμός χωρών που απλώς έλεγαν: «Τελειώσαμε. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να μιλάμε πια με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για ένα plan B».

Τέλος, παραδέχθηκε ότι κάποια από το μέτρα τα οποία όφειλε να πάρει η Ελλάδα για τα δημόσια οικονομικά της ήταν «ακραία», αλλά πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις έχουν τώρα αλλάξει, δεν αφορούν «σφίξιμο του ζωναριού», αλλά μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε  Δημήτρης Ματθαίου/CEO Arcadia: Τα νέα περιβαλλοντικά standards φέρνουν μεγάλες ανακατατάξεις στη Ναυτιλία