Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί με τις ΗΠΑ, εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία

Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί με τις ΗΠΑ, εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ δίνει η Τουρκία, εκδίδοντας ταξιδιωτική οδηγία προς Τούρκους πολίτες, κίνηση που επιδεινώνει de facto τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις.

Διαφήμιση

Την ίδια ώρα η Τουρκία επιχειρεί επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη, ξεκινώντας μπαράζ επαφών,με πρώτη την Αθήνα και συνεχίζοντας με Παρίσι και Βερολίνο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Hurriyet, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί τους Τούρκους πολίτες να επανεξετάσουν τυχόν σχέδιά τους να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, αλλά και να λάβουν προληπτικά μέτρα εναντίον «απειλών» που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε  Η Ουάσιγκτον στριμώχνει Ερντογάν με τα εξοπλιστικά

«Παρατηρούμε έναν αυξανόμενο αριθμό τρομοκρατικών ενεργειών και πράξεων βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο «αυθαίρετων συλλήψεων» στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προειδοποιήσει ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω αν η Ουάσιγκτον δεν διορθώσει τα λάθη της. Όπως είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι σχέσεις των δύο χωρών ζημιώθηκαν από την άρνηση της Ουάσιγκτον να εκδώσει στην Άγκυρα τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και από την προμήθεια όπλων στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Διαβάστε  Η Τουρκία απελαύνει τον πρέσβη του Ισραήλ

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ένοχο έναν Τούρκο τραπεζίτη ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, σε μια υπόθεση που έχει οξύνει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δυο στελέχη του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης, συλλαμβάνοντας τον έναν εξ αυτών, κίνηση που οδήγησε τις ΗΠΑ να παγώσουν τις διαδικασίες έκδοσης visa σε Τούρκους πολίτες. Το αντίστοιχο έπραξε και η Άγκυρα, ενώ το πρόβλημα επιλύθηκε στα τέλη του έτους.

Διαβάστε  Νέες συλλήψεις 300 στρατιωτικών στην Τουρκία

Διαφήμιση