Το ΥΠΟΙΚ περιμένει 4,5 δισ. από τη δόση μέχρι τέλος Ιανουαρίου

Το ΥΠΟΙΚ περιμένει 4,5 δισ. από τη δόση μέχρι τέλος Ιανουαρίου

Περί τα 4,5 δισ. ευρώ αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πρόγραμμα στήριξης, μετά και την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έγκριση του ESM.

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει δημοσιεύματα που ανεβάζουν αυθαίρετα -όπως λέει- το ποσό της εκταμίευσης ακόμη και στα 7,5 – 8 δισ. ευρώ. Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει πως είναι γνωστό ότι το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε  14 συλλήψεις για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και ξέπλυμα

Σε αυτό το ποσό, συνεχίζει το ΥΠΟΙΚ, θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα πρέπει να επικυρωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και να «κλειδώσει» το ποσό της δόσης που θα εκταμιευτεί για την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο λελογισμένων εκταμιεύσεων τις οποίες συναρτά με τις ανάγκες αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων, κυρίως προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καθώς και ποσά για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς ιδιώτες.

Διαβάστε  Επικαιροποιημένο Μνημόνιο: Όλα τα λεφτά του Δημοσίου στον Στουρνάρα, υπό τον TSA

Στόχος είναι να μην προστίθενται αλόγιστες επιβαρύνσεις στο Δημόσιο χρέος, να δοθεί ξεκάθαρα η εικόνα της στοχευμένης χρήσης κεφαλαίων και να ενισχυθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του μηχανισμού διαχείρισης, ενόψει της “καθαρής” εξόδου από το Μνημόνιο.