Η Νότια Κορέα στέλνει το Bitcoin στα τάρταρα

Η Νότια Κορέα στέλνει το Bitcoin στα τάρταρα

Selloff στο Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα προκάλεσε η ανακοίνωση της Νοτίου Κορέας ότι σχεδιάζει να επιβάλλει απαγόρευση στην χρήση τους και στις συναλλαγές επί του εδάφους της, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας, επικινδυνότητας και διακίνησης μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Παρκ Σανγκ-Κι, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για την απαγόρευση της συναλλαγών μέσω κρυπτογραφημένων δικτύων και νομισμάτων, καθώς η Νότια Κορέα αποτελεί ήδη την Τρίτη μεγαλύτερη αγορά cryptocurrencies παγκοσμίως.

“Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τα εικονικά νομίσματα και το υπουργείο Δικαιοσύνης προετοιμάζει βασικά ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση συναλλαγών με cryptocurrencies μέσω χρηματιστηρίων”,

δήλωσε ο Park Sang-ki.
Το Bitcoin υποχώρησε έως και 14%, φθάνοντας στα 12,800 δολάρια, στο χρηματιστήριο Bitstamp, στις απογευματινές συναλλαγές την Πέμπτη στην Ασία μετά από τα σχόλια του κ. Park.

Διαφήμιση

Αργότερα την ημέρα, αφού η ιστοσελίδα της βομβαρδίστηκε με μηνύματα που διαμαρτύρονται για ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας, το προεδρικό μέγαρο της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

“Οι παρατηρήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Park Sang-ki σχετικά με την παύση των συναλλαγών κρυπτοπληρωμών είναι ένα από τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά δεν είναι τελική απόφαση”

, δήλωσε ο Yoon Young-chan, επικεφαλής γραμματέας Τύπου.

Η μεγάλη ζήτηση αναγκάζει τους traders στη Νότια Κορέα να πληρώνουν έως και 40% υψηλότερα επιτόκια για το Bitcoin, εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο χειραγώγησης ης αγοράς και εξαπάτησης των αγοραστών μέσω της δημιουργίας εικονικής ζήτησης.

Νωρίτερα, οι φορολογικές αρχές της Νότιας Κορέας εισέβαλαν στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων της χώρας- τα Bithumb και Coinone.

Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν νωρίτερα ότι σκέφτονταν να φορολογούν κεφαλαιακά κέρδη από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Από την άλλη πλευρά, αναλυτές εκτιμούν ότι η σφοδρότητα μιας ενδεχόμενης απαγόρευσης συναλλαγών με κρυπτονομίσματα θα οδηγούσε, κατά πάσα πιθανότητα, σε νέο ράλι της τιμής, περιορίζοντας την τοπική πρόσβαση σε αυτά.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων τα τελευταία εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της συναλλαγών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και των ανώνυμων λογαριασμών ψηφιακού νομίσματος. Απαγόρευσε στα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στους ανηλίκους και στους αλλοδαπούς να επενδύουν σε ψηφιακά νομίσματα.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Νότιας Κορέας έχουν θέσει υπό διερεύνηση επίσης έξι τοπικές τράπεζες που προσφέρουν λογαριασμούς εικονικών νομισμάτων σε ιδρύματα για να διαπιστώσουν αν τηρούν τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρησιμοποιούν πραγματικά ονόματα για τη δημιουργία λογαριασμών.