Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε υπερασφαλή τουριστικό προορισμό

Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε υπερασφαλή τουριστικό προορισμό

Πληθαίνουν οι ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος για την Ελλάδα διεθνώς, καθώς μετά τα επαινετικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία της οικονομίας, οι ΗΠΑ κατατάσσουν τη χώρα στις πλέον ασφαλείς, ενώ ο πρέσβης τους στην Αθήνα σταθερά προωθεί τη χώρα, τόσο ως τουριστικό όσο και επενδυτικό προορισμό.

Ιδωμένα σε αποσπασματική βάση και απομονωμένα από τη γενικότερη εικόνα τα γεγονότα έχουν μικρή σημειολογική και πολιτική αξία, αν όμως συντεθούν στο παζλ της γεωπολιτικής της ευρύτερης περιοχής και των διεθνών σχέσεων, τότε διακρίνεται ευκρινώς ένα συγχρονισμένο μοτίβο ποιοτικών, ποσοτικών και πολιτικών αναβαθμίσεων, το οποίο εκδηλώνεται σε συνέχεια επαφών υψηλού επιπέδου και διεθνικών συμφωνιών.

Αυτή τη φοτά με αφορμή την αλλαγή των ΗΠΑ στο σύστημα αξιολόγησης του επιπέδου σφαλείας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σχολίασε στον προσωπικό του ιστότοπο στο Twitter ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο ασφαλείας, ενώ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να ταξιδέψουν στην χώρα.

Διαφήμιση

Τέτοιου είδους αναβαθμίσεις ενιχούν μεσομακροπρόθεσμα τα τουριστικά έσοδα, τις αφίξεις και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ παράλληλα αποτελούν σαφή ένδειξη βελτίωσης του διεθνούς κλίματος. Αν προστεθούν οι διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δυο χωρών και η στενότερη αμυντική συνεργασία τόσο στο πλαίσιο του NATO όσο και έμμεσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διαπιστώνεται μια εντεινόμενη τάση προσέγγισης και διεύρυνσης της βάσης αλληλεπίδρασης.

«Ανυπομονώ να δω ακόμα περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες στην Ελλάδα το επερχόμενο έτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ. «Οι Αμερικανοί τουρίστες πρέπει να αρχίσουν να φτιάχνουν τις βαλίτσες τους για να έρθουν»

, πρόσθεσε.

Ειδικότερα, το νέο Συμβουλευτικό Ταξιδιωτικό Πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι στο νέο σύστημα αξιολόγησης, ο κινδύνος ασφαλείας θα αποτυπώνεται σε κλίμακα 1 εώς 4. Το νέο πρόγραμμα αντικαθιστά τις καθιερωμένες προειδοποιήσεις ταξιδιών και τις έκτακτες ταξιδιωτικές ενημερώσεις, και σκοπό έχει να παρέχει στους Αμερικανούς ταξιδιώτες σαφείς, έγκαιρες και αξιόπιστες πληροφορίες για την κατάσταση ασφάλειας παγκοσμίως.


Βάσει της νέας κλίμακας, η χώρα μας κατατάσσεται στο επίπεδο ένα, όπου βρίσκονται χώρες για τις οποίες συστήνονται οι κανονικές προφυλάξεις για τους ταξιδιώτες.

Για τις χώρες στο επίπεδο 2, συστήνεται αυξημένη προφύλαξη, στο 3, θα κατατάσσονται χώρες για τις οποίες συστήνεται η επανεξέταση του ταξιδιού και στο τέταρτο, κράτη για τα οποία συστήνεται να μην ταξιδέψουν. Πέρα από την κατάταξη των χωρών στα τέσσερα επίπεδα ασφάλειας, θα δίνεται παράλληλα μια περιγραφή των κινδύνων και των τρόπων δράσης.