Μπαράζ εκθέσεων, πληροφοριών και στοιχείων τα οποία επικαλείται η task force της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης και των fake news του Κρεμλίνου, στοχοποιούν τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη σε επίπεδο ασφάλειας του κυβερνοχώρου, των κρατικών υποδομών και της… Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τη Stratcom, την task force της European External Action Service, που διοικείται από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι περισσότερες υπηρεσίες πληροφοριών και κατασκοπίας χωρών-μελών της ΕΕ καθώς και οι εταιρίες ασφάλειας του internet έχουν συλλέξει επαρκή στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τεράστιες εκστρατείες παραπληροφόρησης. Παράλληλα, αναμένουν ένταση της δραστηριότητας των ρωσικών troll, fake news και μηχανισμών προπαγάνδας το 2018, λόω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.
Διαβάστε επίσης: Η task force της ΕΕ αποκάλυψε 1310 fake news του Κρεμλίνου
Τον Δεκέμβριο του 2016 η Σουηδία, μέσω του επικεφαλής της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών και Ασφάλειας, ανέδειξε τη Ρωσία ως την κύρια πηγή επιθέσεων επιρροής και παραπληροφόρησης. Αυτού είχε προηγηθεί ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών κατηγορώντας ευθέως τη Μόσχα μίλησε για fake news και προπαγάνδα, εκφράζοντας, τότε, ανησυχία για το ενδεχόμενο παρέμβασης στις εκλογές.
Τον Δεκέμβριο του 2017, η δανική υπηρεσία πληροφοριών για την άμυνα Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) παρουσίασε την εκτίμησή της για τον κίνδυνο, η οποία περιείχε τις κυριότερες απειλές κατά της Δανίας. Σύμφωνα με την έκθεση εντοπίζονται τρεις πυλώνες κινδύνου
τα cyberattacks, η Ρωσία και η τρομοκρατία. Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί εκστρατείες επιρροής κατά δυτικών χωρών ακόμα και για εσωτερικά της ζητήματα, καθώς και για να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να επιτύχει η Ρωσία τους στόχους της για την εξωτερική πολιτική. Εν κατακλείδι επισημαίνεται ότι η Ρωσία παραμένει μια σημαντική πρόκληση πολιτικής ασφάλειας για τη Δύση και τη Δανία.
Η Ρωσία επισημάνθηκε ως μείζονα απειλή για τη Δανία και στον πυλώνα του κυβερνοχώρου, καθώς η Μόσχα παραμένει κορυφαίος και εξαιρετικά ενεργός παίκτης στον κυβερνοχώρο. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ρωσικό κράτος διαθέτει μια ολοκληρωμένες δυνατότητες να εκτελέσει κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις για την προαγωγή πολιτικών, στρατηγικών και επιχειρηματικών της συμφερόντων. Τέλος, αναδεικνύεται το γεγονός ότι η Ρωσία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση των συμφερόντων της στη Δύση, με τη χρήση των εργαλείων της παραπληροφόρησης, μέσω fake news, social media αλλά και των παραδοσιακών διαύλων και της “πατροπαράδοτης” προπαγάνδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανική Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας του Κοινοβουλίου δημοσίευσε την ετήσια έκθεση 122 σελίδων τον περασμένο μήνα, η οποία αναφέρεται στην τρομοκρατία, την απειλή του κυβερνοχώρου και τις εχθρικές κρατικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων απειλών. Και σε αυτή την έκθεση η Ρωσία επισημαίνεται ως απειλή, τόσο για τις δυνατότητες που διαθέτει στο internet όσο και σε ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων επιρροής, όπως συνέβη για την τελευταία δεκαετία.
Η task force, ωστόσο, εστιάζει στην αποκάλυψη, από την έκθεση, πληροφοριών της Υπηρεσίας Μυστικών Πληροφοριών της Βρετανίας (SIS), σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ενοχοποιείται για την κατάρριψη του αεροσκάφους της πτήσης MH17,
γνωρίζουμε πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία ότι ο ρωσικός στρατός παρέδωσε και εν συνεχεία ανέκτησε τον εκτοξευτή πυραύλων [ μετά από την κατάρριψη του MH-17}.
“Παρόλο που έχουν υποβληθεί στοιχεία που υποδηλώνουν αυτό, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν μέχρι στιγμής απροθυμία να ονομάσουν τον ρωσικό στρατό ως πάροχο του όπλου που κατέστρεψε την πτήση MH17, που μετέφερε πολίτες.