Προσφυγικό: Θολός ο στόχος των 22,000 μετεγκαστάσεων προσφύγων στην ΕΕ

Προσφυγικό: Θολός ο στόχος των 22,000 μετεγκαστάσεων προσφύγων στην ΕΕ

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο στόχος για 22,007 μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση της πολιτικής των ποσοστώσεων, είναι ανέφικτος, παρουσίασαν η Υπηρεσία Ασύλου και το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς, όπως προκύπτει μόνο η Γερμανία και η Γαλλία συμμορφώνονται προς την πολιτική της Κομισιόν.

Από τα στοιχεία καθίσταται σαφές ότι οι υπόλοιπες κεντροευρωπαϊκές χώρες, είτε αγνοούν την οδηγία, είτε αντιτίθενται ενεργά σε αυτή, παρά την απειλή λήψης εις βάρος τους μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 45% των μετεγκαταστάσεων έγινε προς τη Γερμανία και τη Γαλλία – Ουγγαρία και Πολωνία δεν υποδέχτηκαν κανέναν πρόσφυγα από την Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος είναι να μετεγκατασταθούν συνολικά 22.007 πρόσφυγες από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε  Ευρωζώνη: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κόστους εργασίας

Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσίασαν σήμερα η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος από το στόχο των 160.000 μετεγκαταστάσεων από Ελλάδα και Ιταλία που είχε θέσει αρχικά η Κομισιόν ωστόσο όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά το πλαφόν του προγράμματος άλλαξε ριζικά μετά τη συμφωνία με την Τουρκία για την αναστολή των ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Διαβάστε  Το φάντασμα χρέους συνεχίζει να στοιχειώνει την Ευρώπη

Συνολικά έγιναν δεκτά τα αιτήματα του 93% των αιτούντων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μετεγκατάσταση. Σχεδόν οκτώ στους δέκα πρόσφυγες που μετακινήθηκαν από την Ελλάδα προέρχονταν από την εμπόλεμη Συρία και το 45% των μετεγκαταστάσεων έγινε προς τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η Γερμανία υποδέχτηκε 5.376 πρόσφυγες ενώ η Γαλλία έλαβε 4.399. Η Φινλανδία υποδέχτηκε το μεγαλύτερο αριθμό ασυνόδευτων ανήλικων, ενώ η Ολλανδία δέχτηκε 81.

Η Σλοβακία και η Τσεχία, σύμμαχοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στο ανατολικοευρωπαϊκού μπλοκ του Βίζεγκραντ, δέχτηκαν αθροιστικά μόλις 28 άτομα, σαφώς κάτω από τις προβλεπόμενες ποσοστώσεις. Οι χώρες που κάλυψαν πλήρως τις δεσμεύσεις τους ήταν η Μάλτα, η Λετονία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία.

Διαβάστε  Cyber ​​Chronix: Ο GDPR έγινε... παιχνίδι, από την ΕΕ

Διαφήμιση