Ο Τσίπρας στη Μεσογειακή Σύνοδο στη Ρώμη

Ο Τσίπρας στη Μεσογειακή Σύνοδο στη Ρώμη

Στη Ρώμη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην 4η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της Ε.Ε, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη για την περιοχή περίοδο, καθώς αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα στη Μέση Ανατολή, ως αποτέλεσμα της αναδιάταξης ισορροπιών που προκαλεί η αλλαγή στρατηγικού δόγματος των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την τέταρτη σύνοδο κορυφής της ομάδας, που σχηματίστηκε κατόπιν της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ακολούθησαν δύο ακόμη σύνοδοι κορυφής το 2017 στη Λισαβόνα (τον Ιανουάριο) και στη Μαδρίτη (τον Απρίλιο).

Για την Ιταλία, το 2017 ήταν χρονιά καμπής καθώς οι μαζικές ροές μεταναστών και προσφύγων μειώθηκαν, κυρίως μέσω των αμφιλεγόμενων συμφωνιών με τη Λιβύη. Οι αφίξεις περιορίστηκαν στις 119.000, μειωμένες κατά 35% σε σύγκριση με το 2016.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η ατζέντα Τσίπρα για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Αντιθέτως στην Ισπανία, Αλγερινοί και Μαροκινοί προστέθηκαν στους μετανάστες που φθάνουν στις ακτές της χώρας, με το σύνολο να περνάει από τις 6.000 αφίξεις το 2016 στις 23.000 το 2017.

Στην Ελλάδα, η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας οδήγησε σε δραστική μείωση των αφίξεων στις 28.800, έναν αριθμό έξι φορές μικρότερο εκείνου που καταγραφόταν το 2016.

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ιδιαίτερα δυναμικές πρωτοβουλίες για τη σύμπτυξη του μπλοκ τόσο σε ενιαία μορφή όσο και σε αποσπασματικές δράσεις, όπως η ενίσχυση των δεσμών με Αίγυπτο και Ισραήλ, χώρες που εντάσσονται άμεσα στον αμερικανικό βραχίονα στην περιοχή.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν:

ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης
ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν
ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι
ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξης Τσίπρας
ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας Πάολο Τζεντιλόνι
ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ
ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Αντόνιο Κόστα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επτά ηγέτες θα επεξεργαστούν μία διακήρυξη για πιο κυρίαρχη, πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη.

Διαβάστε  Αμερικανική παρέμβαση στο Σκοπιανό: Επικοινωνία Πένς με Τσίπρα-Ζάεφ

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα τονίσουν την ανάγκη αναθεώρησης της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό, με κατεύθυνση πιο δημοκρατική και φιλική για την ανάπτυξη.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πρωτοβουλίες, θα υποστηρίξουν νέες πρωτοβουλίες για το εργασιακό κεκτημένο και την κοινωνική προστασία σε συνέχεια της Συνόδου του Γκέτεμποργκ, ενώ θα ζητήσουν την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με μεγαλύτερη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης γραμμής.

Διαβάστε  Πανηγυρικού τύπου ενημέρωση Παυλόπουλου από Τσίπρα για το Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τη σημασία του ζητήματος του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και το ζήτημα της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

16.00: Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.
19.00-19:45: Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο των χωρών του Νότου.
19.50-20.00: Οικογενειακή φωτογραφία
20.00-20.30: Κοινές δηλώσεις στον Τύπο
20.30-22.00: Δείπνο εργασίας των ηγετών που μετέχουν στη Σύνοδο

Διαφήμιση