Η Εκκλησία αντίθετη με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” από την πΓΔΜ, δε θα κάνει συλλαλητήρια

Η Εκκλησία αντίθετη με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” από την πΓΔΜ, δε θα κάνει συλλαλητήρια

Άποψη και θέση επί εθνικών θεμάτων εκφέρει η Εκκλησία της Ελλάδας, μετά από συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χρησιμοποιώντας αφορμή τις εκκλησιαστικές απολήξεις του ονοματολογικού της πΓΔΜ.

Η ΔΙΣ φέρεται να κατέληξε στη θέση «Είμαστε ανυποχώρητοι στη λέξη “Μακεδονία”», σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δηλώνει ότι

«Το θέμα μας αγγίζει το παρακολουθούμε με αγωνία και συγκίνηση, δεν είναι μόνο εθνικό και πολιτικό, είναι και εκκλησιαστικό»

ενώ τάχθηκε σαφώς κατά των συλλαλητηρίων.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Κόλαση για το Σκοπιανό: Πρόταση μομφής σκέφτεται η ΝΔ, σφοδρή σύγκρουση Ζάεφ-Ιβάνοφ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής θέση πήρε και ο ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, Εμμανουήλ, δηλώνοντας:

«Παραμένουμε σταθεροί ως Χριστιανοί και ως Έλληνες για ό,τι έχουμε αποφασίσει»

αμέσως μετά τη Σύνοδο, ο οποίος απέρριψε τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Ερωτηθείς από την «Κ» για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συζήτηση γύρω από το Σκοπιανό, ο ίδιος σχολίασε: «Η Εκκλησία πορεύεται με αγάπη. Ούτε με συλλαλητήρια, ούτε με πολέμους».

Διαβάστε  Τι κρύβει για την Ελλάδα η εξέγερση του Ίλιντεν

Η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, παγίως διάκειται αρνητικά στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), ανέφερε ότι «το ζήτημα είναι ένα εθνικό θέμα που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Εκκλησία της Ελλάδος».

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη ιεραρχία είχε αναφέρει ότι η ΠΓΔΜ

«σφετερίζεται και διεκδικεί εκείνο το οποίον δεν του ανήκει, δηλαδή το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας, και τοιουτοτρόπως τραυματίζει την ελληνική αξιοπρέπεια και την ιστορική πραγματικότητα».

Διαφήμιση