Το ρωσικό troll factory αναβαθμίζεται και μεγαλώνει

Το ρωσικό troll factory αναβαθμίζεται και μεγαλώνει

Στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής task force κατά των fake news του Κρεμλίνου μπαίνει εκ νέου το ρωσικό troll factory, καθώς επεκτείνεται, ένδειξη ότι οι δραστηριότητές του θα γίνουν πιο έντονες, θα διευρυνθούν και η πραγματικότητα θα θολώσει ακόμη περισσότερο.

Διαφήμιση

Το 2018 είναι έτος εκλογών για τη Ρωσία και ο Βλάντιμιρ Πούτιν αν και δεν έχει κατ ουσία αντίπαλο, θέλει να κερδίσει σε ολόκληρο το φάσμα, να επιβάλλει τις θέσεις του, να παραμορφώσει την πραγματικότητα και να μπορέσει να αποδείξει σε φίλους, εταίρους και κυρίως στους αντιπάλους ότι είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Παράλληλα το νέο θα είναι ορόσημο για την αντιπαράθεση με το NATO, τον καθορισμό των σχέσεων με την ΕΕ και την αναδιάταξη ισορροπιών στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε  Ο υβριδικός πόλεμος του Πούτιν, μέσω των media και οι στόχοι του

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η task force της European External Action Service, όταν οι υπάλληλοι του περίφημου “troll factory” στην Αγία Πετρούπολη επιστρέψουν στα γραφεία τους μετά τις διακοπές, θα κάνουν σχόλια και αναρτήσεις στα social media από νέα, πολύ πιο ευρύχωρα γραφεία. Η κορυφαία επιχειρηματική εφημερίδα Delovoy Peterburg αναφέρει ότι, τα 4.000 τετραγωνικά μέτρα της προηγούμενης διεύθυνσής τους στην οδό Savushkina 55 έχουν αντικατασταθεί από 20.000 τετραγωνικά μέτρα στην επιχειρηματική περιοχή Lakhta στην Αγίας Πετρούπολης.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Η εντυπωσιακή πενταπλάσια αύξηση του χώρου εργασίας αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας του “εργοστασίου”. Όπως έδειξε η έρευνα του ρωσικού RBC Daily τον Απρίλιο του 2017, οι δουλειές συρρέουν τώρα σε ένα συγκρότημα τουλάχιστον 16 διαφορετικών επιχειρήσεων που συνδέονται σε πραγματικό χρόνο, τα οποία αποτελούν τους βασικούς online υποστηρικτές του Κρεμλίνου, ενώ διασυνδέεται σταθερά και συστηματικά με μιντιακά προϊόντα του Κρεμλίνου. Τα διαφημιστικά έσοδα, ωστόσο, παραμένουν ελάχιστα, ένδειξη ότι ο πελάτης καλύπτει όλο το κόστος.

Ο ιδιοκτήτης του “troll factory”, δισεκατομμυριούχος επιχειρημαίας Yevgeny Prigozhin, έχει επίσης γίνει γνωστός ως ο “chef του Πούτιν” λόγω της επιτυχίας του στην παροχή υπηρεσιών τροφοδοσίας για το Κρεμλίνο και άλλα παραρτήματα της ρωσικής κυβέρνησης. Ο κ. Prigozhin έχει υποστεί κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την παροχή οικονομικής υποστήριξης στη στρατιωτική κατοχή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η έρευνα του Delovoy Peterburg αποκαλύπτει επίσης ότι οι ιδιοκτήτες των νέων χώρων συνεισφέρουν στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Πούτιν.

Διαβάστε  Μήνυση των Δημοκρατικών κατά της ομάδας του Τραμπ, της Ρωσίας και του Ασάνζ

Διαφήμιση