Τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό σκιαγράφησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος αφενός στην πάγια θέση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 2008 και στις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου.
Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέρριψε το ενδεχόμενο διενέργειας Δημοψηφίσματος, ενώ επιχείρησε να προσδιορίσει το πεδίο της λύσης με κυρίαρχο σημείο το διαχωρισμό της ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και της δέσμευσης που απορρέει από τη διεθνή αναγνώριση της πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, η κυβέρνηση θα συζητήσει για σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση και για ένα όνομα «διακριτά διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία», ενώ τόνισε ότι «οι γείτονες μας γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς -όπως το ΝΑΤΟ- χωρίς λύση».
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί στις διεθνείς πιέσεις που ασκούνται για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ, αλλά τις επιπτώσεις από από ενδεχόμενο αδιέξοδο.
Όσον αφορά τις ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις, Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι
«ο κ. Καμμένος δεν είπε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου “Μακεδονία”. Είπε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου στα ελληνικά της Μακεδονίας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και αυτό πρέπει να το δούμε πώς θα προκύψει μέσα από τη διαπραγμάτευση».
Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι τη σύνθετη ονομασία «την έχουμε δώσει από το 1995, όχι εμείς ως κυβέρνηση, όχι εγώ προσωπικά, αλλά η Ελλάδα με το “πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτός ήταν ο συμβιβασμός που κάναμε».
Όπως πρόσθεσε,
«εγώ παίρνω κάθε μέρα, έχει ένα ενδιαφέρον, 100 με 200 e-mails και sms που μου λένε “Νίκο, κ. Κοτζιά, πολύ καλέ μου άνθρωπε, πολύ κακέ μου άνθρωπε, μη δώσετε το όνομα ‘Μακεδονία’”. Αυτό πραγματικά, άμα ήμασταν στο 1992 μπορούσε να το συζητήσει κανείς. Στο έτος 2018 και με τις πραγματικότητες που έχουμε, δεν είμαστε από το ανώνυμο που θα βαφτίσουμε, είμαστε από το έχον πολύ συγκεκριμένη ονομασία, πολύ συγκεκριμένη αναγνώριση διεθνή, το οποίο εμείς θέλουμε να του προσθέσουμε και να του δώσουμε μια σύνθετη ονομασία με τρόπο που να είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά η νέα ονομασία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, πιθανώς στα σλάβικα, ο οποίος θα παραμένει αμετάφραστος σε όλες τις γλώσσες, ενώ παράλληλα θα προσδιορίζεται εθνικά ή/και τοπολογικά.