Τα μήνυμα από την παρουσία Ερντογάν στα θυρανοίξια βουλγαρο-χριστιανικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη

Τα μήνυμα από την παρουσία Ερντογάν στα θυρανοίξια βουλγαρο-χριστιανικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη

Ως κίνηση υψηλού συμβολισμού με στόχο την τόνωση του ευρωπαϊκού του προφίλ και τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βουλγαρία, τώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερμηνεύεται η παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν στον Αγιασμό των θυρανοιξίων του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού του Αγίου Στεφάνου, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο σιδερένιος προκατασκευασμένος Ναός, μοναδικός του είδους του, ανεγέρθη στα τέλη του 19ου αι. και πριν από 7 χρόνια ξεκίνησαν ριζικές ανακαινιστικές εργασίες, με την οικονομική συνδρομή των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα επιτρέποντας και πάλι τη λειτουργική χρήση του.

Στον Αγιασμό των θυρανοιξίων παρέστησαν ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Λοφτσού Γαβριήλ, Ρούσσης Ναούμ και Στάρας Ζαγόρας Κυπριανό, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, συνοδευόμενος από πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο, και πλήθος πιστών της Βουλγαρικής Παροικίας της Πόλεως.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η νέα κυβέρνηση του Ερντογάν δεν άρεσε στις αγορές

Η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να παραστεί, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική προώθησης του φιλοευρωπαϊκού του προφίλ, χωρίς ωστόσο να διακυβεύσει το σκληρό εθνικιστικό του προφίλ που συντηρεί με προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από την Εσθονία.

Στην ομιλία του, μετά την Ακολουθία του Αγιασμού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν για την ανακαίνιση του ιστορικού Ιερού Ναού, ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Πόλεως, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Βουλγαρίας και επεσήμανε ότι ο Ναός του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται στην ιστορική συνοικία του Φαναρίου, πολύ κοντά στην Έδρα του πρώτου Θρόνου της Εκκλησίας, στην ίδια περιοχή όπου λειτουργούν πολλοί παλαιοί Ναοί και τα Μετόχια του Παναγίου Τάφου και του Σινά. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσφατα θυρανοίξια του κοντινού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Εδιρνεκαπί, επίσης ανακαινισθέντος με τη συνδρομή της Πολιτείας.

Διαβάστε  Παρασκηνιακό new deal ΗΠΑ και ΕΕ με τον Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί ότι χαιρετισμό απηύθυναν ο Ταγίπ Ερντογάν, o πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Βουλγαρικής Παροικίας, Βασίλειος Λιάζε.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος αποτελεί, πολλές φορές, τη χρυσή εφεδρεία του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς διαθέτει ισχυρή διεθνή απήχηση και παρέμβαση.

Διαβάστε  Capital Economics: Οι υπερεξουσίες Ερντογάν κίνδυνος για την οικονομία

Διαφήμιση