Προσπάθεια να ανοίξει το παιχνίδι στην ελληνική πολιτική σκηνή κάνει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, μερικές μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν που ζητά πράξεις, από την κυβέρνησή του, καθώς διατυπώνει δημοσίως και απευθυνόμενος σε ελληνικό ακροατήριο τις θέσεις του για την απουσία κόκκινων γραμμών και τη βούληση για απεμπόληση του αλυτρωτισμού.
Στην πραγματικότητα με τη συνέντευξή του σε ελληνικό δίκτυο ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να σφυγμομετρήσει την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα από τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν τόσο σε δημόσιο όσο και σε παρασκηνιακό επίπεδο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η πρωτοβουλία αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με την ελληνική κυβέρνηση και η οποία φαίνεται ότι κλείδωσε κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του στην Ελλάδα, ως καλεσμένου του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
Η συνέντευξη πιστοποιεί την ανάδειξη του θέματος στην κορυφή της πολιτικής και μιντιακής ατζέντας στην Ελλάδα, ενώ με το κάλεσμα για συναντήσεις σε Πάνο Καμμένο και Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους, ανεβάζοντας το προσδοκώμενο πολιτικό όφελος για τους αντιδρώντες. Θέτει, ωστόσο, ως προϋπόθεση τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να μη θεωρηθεί η πρωτοβουλία, ως προσπάθεια θεσμικής εκτροπής.
«Επιθυμώ να συναντηθώ και με τον κ. Καμμένο και με τον κ. Μητσοτάκη που είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά φυσικά αφού συναντηθώ πρώτα με τον πρωθυπουργό με τον Αλέξη Τσίπρα, για να εξηγήσω σε ποιο βαθμό είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος και θα είναι θετική και για τις δύο χώρες»,
σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Σε επίπεδο θέσεων, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επανέλαβε τη βούλησή του για τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι προσέρχεται στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό χωρίς κόκκινες γραμμές, ζήτημα στο οποίο έχει αναφερθεί και σε συνεντεύξεις του σε δίκτυα της χώρας του.
«Εάν υπάρχουν “κόκκινες γραμμές”, θα μπει φραγή στην εξεύρεση λύσης. Η δική μας “κόκκινη γραμμή” είναι η γραμμή που φωτίζει έντονα σαν φάρος τον δρόμο, για να φθάσουμε στην οριστική λύση»,
υπογράμμισε, απαντώντας σε ερώτηση για όρους τους οποίους πιθανόν να θέτει η χώρα του στη διαπραγμάτευση.
Η συνέντευξη έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά περίοδο, ενόψει των συναντήσεων του αναπληρωτή πρωθυπουργού του με την πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών, της τριμερούς υπό τον Μάθιου Νίμιτς στις ΗΠΑ και πριν την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια. Σημειολογικά ακολουθεί το μπαράζ δηλώσεων της προηγούμενης εβδομάδας και την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.
Συνεπώς, η ένταση με την οποία εισέρχεται στο Σκοπιανό στην πολιτική, διπλωματική και επικοινωνιακή επικαιρότητα είναι αφόρητη, ενδεικτική όμως των πιέσεων που ασκούνται από συμμάχους και εταίρους στις πολιτικές και πολιτειακές ηγεσίες και των δυο χωρών.
Υπ αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για επιστροφή της χώρας του σε ευρωατλαντική τροχιά και φιλική προδιάθεση ήταν επιβεβλημένες αλλά και σε συνοχή με τις έως τώρα τοποθετήσεις του.
«Είμαστε ένα πολυεθνικό κράτος, όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και συμφωνούν ότι το μέλλον μας είναι η ένταξη μας στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ»,
πρόσθεσε ακόμη ο κ. Ζάεφ, μιλώντας στον ALPHA.
«Πήραμε έγκριση από τους πολίτες για συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και με τις άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα»,
είπε ακόμη, προσθέτοντας ότι η ΠΓΔΜ είναι πλέον
«μια χώρα χωρίς προκαταλήψεις που θα μπορεί να δημιουργεί συνεργασίες και να λύνει ακόμη και τα πιο ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η επίλυση του προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα».
Ενώ σημείωσε:
»Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες της Ελλάδας όπως και οι πολιτικοί της χώρας, ότι αποτελούμε γι’ αυτούς φιλική χώρα και φιλικός λαός που επιθυμεί τη συνεργασία και εξ’ ονόματος αυτού πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες της Ελλάδας πιστεύουν στη μελλοντική συνεργασία, που πρέπει και θέλουμε να υπάρξει μεταξύ των δύο λαών και των χωρών, αντί να μείνουμε εγκλωβισμένοι σε επικεφαλίδες για αναφορές σε ορισμένα τοπωνύμια που συνδέονται με την ιστορία»,
Σε ερώτηση για την πιθανότητα η ηγεσία της ΠΓΔΜ να αποδεχθεί μετονομασία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» των Σκοπίων, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι
«εγώ με κάθε τρόπο θέλω να επιδείξω φιλία με τους γείτονές μου, τους πολίτες της Ελλάδας και υπό αυτό το πνεύμα, αν είναι τόσο μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα, είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και γι’ αυτό το θέμα, γιατί αν οι πολίτες των δύο χωρών το αποδεχθούν, κατανοήσουν και αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας που έχει η συνεργασία των δυο χωρών και πόσο ακόμα μεγαλύτερη μπορεί να είναι.
Εξέφρασε, παράλληλα την πεποίθηση ότι ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσουν, ο καθένας στον λαό του, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, μια οριστική λύση του προβλήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ, το οποίο ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις από το 1991, όταν η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία.