Χρονιά εθνικών θεμάτων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2018 για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς τα δυο μείζονα θέματα που ανέδειξε ήταν η έξοδος από τα Μνημόνια και το Σκοπιανό, θέματα που αν και -φαινομενικά τουλάχιστον- ασύνδετα, άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.
Η ταυτόχρονη εξέλιξη του Σκοπιανού, η επίλυση του οποίου είναι ύψιστης σημασίας για συμμάχους και εταίρους στα ευρωατλαντικά φόρα, με την έξοδο από το Μνημόνιο, που αποτελεί κορυφαία κυβερνητική επιδίωξη, αποτελεί αν μη τι άλλο μια σύμπτωση, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Αν σε αυτό προστεθεί η ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ και του NATO να θέσουν τα -ξεχασμένα- Βαλκάνια υπό τον μανδύα τους, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία για τη διαμόρφωση σφαιρών επιρροής, τότε διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα σύνθετο και πολυπαραγοντικό σκηνικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας αυτά τα δυο θέμα ως προτεραιότητες της κυβέρνησης και αναπτύσσοντας ως συνεπακόλουθες δεσμεύσεις την ενίσχυση του κράτους κοινωνικού κράτους και την αποκατάσταση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, καθιστά σαφή την αλληλουχία των θεμάτων αλλά και την ανάγκη παράλληλης προώθησής τους, μέσα από το ίδιο παράθυρο ευκαιρίας.
Διαβάστε επίσης: Η “σύμπτωση” Σκοπιανού και αξιολόγησης διασφαλίζει την πολιτική κυριαρχία του Τσίπρα
Αν και ο πρωθυπουργός δεν συνέδεσε δημοσίως τα θέματα, είναι προφανές ότι για την προώθηση του ευαίσθητου εθνικού θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ απαιτείται πολιτική σταθερότητα, βελτίωση οικονομικών συνθηκών και κοινωνική ανάταση, ώστε να καταστεί εφικτή η διαχείριση του πολιτικού κόστους και ο έλεγχος των αντιδράσεων.
Τα δυο θέματα εξελίσσονται σχεδόν ταυτόχρονα, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η τριμερής υπό τον Μάθιου Νίμιτς έχουν προγραμματιστεί για 19 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τις 23 θα έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευση της δόσης και θα ξεκινάει το επόμενο στάδιο συζητήσεων στο Σκοπιανό, καθώς θα έχουν εδραιωθεί τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Αξιολόγηση, δόση, τράπεζες μέχρι τέλος Ιανουαρίου
Στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα επικυρωθεί η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και να «κλειδώσει» το ποσό της δόσης, το οποίο υπολογίζεται στα 5-5,5 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να προσαυξηθεί κατά 1-1,5 δισ. με την επιστροφή κερδών από τα ομόλογα, στο πλαίσιο μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Τα εικοσιτετράωρα που θα ακολουθήσουν του Eurogroup θα είναι καθοριστικά και όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Το σχέδιο για έκδοση 7ετούς ομολόγου είναι έτοιμο, ενώ το ποσό αναμένεται να κυμανθεί στα 3 δισ. ευρώ. Αν η έκδοση είναι επιτυχημένη και το επιτόκιο διαμορφωθεί αισθητά χαμηλότερα του 4%, που είναι και ο βασικός στόχος, τότε θα επηρεαστεί όλη η καμπύλη των επιτοκίων των ομολόγων, ενώ θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στο 3,78%, δηλαδή στα προ μνημονίων επίπεδα.
Στο τέλος Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν οι όροι των stress tests των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται μέχρι τον Μάιο και τα τελικά τον Οκτώβριο.
Τέλη Μαΐου αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία σε επίπεδο κυβερνήσεων για το όνομα της πΓΔΜ, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή στην Ελλάδα, διαδικασία η οποία φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μαζί με την τελευταία αξιολόγηση.
Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός
«Το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο, ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν χρειάζεται σκληρή δουλειά, ώστε να είναι κι ένα έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού»
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το 2018 μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας. Όπως είπε, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης και
«περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, κλείνοντας έτσι ένα μεγάλο κύκλο επιτροπείας για τη χώρα, που άνοιξε το Μάιο του 2010 όταν η χώρα μας αποκλείστηκε από τις αγορές χρήματος».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η γ’ αξιολόγησ
η «κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα» επισημαίνοντας ότι ποτέ ξανά δεν έχει ολοκληρωθεί τέτοια διαδικασία χωρίς να προστεθούν νέα μέτρα. Η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης και τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν σταθερά,
πρόσθεσε, ενώ συνέχισε λέγοντας
«Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, οπότε λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική, αλλά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα»
Επισήμανε παράλληλα πως δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα στην οικονομία θετικά, αλλά «έχουμε θετικά μηνύματα και στην κοινωνία». «Η ανεργία μειώνεται σταθερά, δίνουμε μάχες στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας. Προχωρούμε σε μεγάλες τομές στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της πάταξης της διαφθοράς» είπε.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέχεια ότι το 2018 είναι έτος «ευκαιριών που δεν πρέπει να χάσουμε και στην εξωτερική πολιτική».
Όπως είπε, υπάρχει «παράθυρο για λύση» στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που «βαλτώνει εδώ και 25 χρόνια, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής».
Σημείωσε επιπλέον πως εφόσον επιτευχθεί λύση, αυτό θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.
Ανέφερε ακόμη πως «τις επόμενες μέρες λοιπόν θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση».
«Χρονιά επιτάχυνσης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών»
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών, μια χρονιά όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό».
Αυτό, όπως είπε, «είναι και το κλειδί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, «την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε».
Σκοπιανό-καίνε ονόματα
Όπως δήλωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Υπουργικό συμβούλιο το Σκοπιανό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής καθώς εντοπίζεται παράθυρο ευκαιρίας για τη λύση του. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη προγραμματιστεί συναντήσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της πολιτικής βούλησης που διακρίνεται από τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.
Αύριο συναντάται με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουζάρ Οσμάνι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα εργασίας. Στη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα έχει επίσης συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Στις 19 του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.
Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση της 12ης Δεκεμβρίου, είχε μιλήσει για βελτίωση του κλίματος και είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του 2018, αρκεί, όπως είχε πει, να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με τα media, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι των συνομιλιών τις επόμενες ημέρες, τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ: «Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία» και «Nova Macedonia». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας χθες στο κανάλι «Ε», υποστήριξε ότι «η ονομασία, το πώς θα λέγονται τα Σκόπια, έχει αποφασιστεί» και θα ονομάζονται, όπως είπε, «Νova Makedonija».
Ωστόσο, όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor, ακόμα είναι νωρίς για ονοματολογία και πως όσα ονόματα τίθενται τώρα επί τάπητος καίγονται, ενώ η ανάδειξη του θέματος μέσα από τα media στόχο έχει να κινητοποιήσει το πολιτικό προσωπικό και να ξεκινήσει τις ζυμώσεις στην κοινωνία.
Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό θέμα το Σκοπιανό, ενώ το ίδιο θέμα θα συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία και θα απασχολήσει και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.