Εβδομάδα 8-15 Δεκεμβρίου: “Ρώσικη ρουλέτα” στις ΗΠΑ για τα πυρηνικά του Ιράν

Εβδομάδα 8-15 Δεκεμβρίου: “Ρώσικη ρουλέτα” στις ΗΠΑ για τα πυρηνικά του Ιράν

Κρίσιμη για τη Μέση Ανατολή και το νέο στρατηγικό δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή είναι αυτή η εβδομάδα, καθώς η αμερικανική Γερουσία αποφασίζει για την επανεπικύρωση της συμφωνίας των έξι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν την επικύρωσε, ενώ την κατακρίνει διαρκώς και δημοσίως.

Στο οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας κυριαρχεί η δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ, από τα οποία αναμένεται να διαμορφώσουν αίσθηση των επερχόμενων αλλαγών στην πολιτική της.

Ευρώπη

7-12 Ιανουαρίου: Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση / Χριστιανική Κοινωνική Ένωση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας διεξάγουν εξερευνητικές συνομιλίες για συνασπισμό.
8 Ιανουαρίου: Ο Επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ, Gunther Oettinger, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών Pier Carlo Padoan στις Βρυξέλλες.
9 Ιανουαρίου: Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki προγραμματίζονται να διοργανώσουν δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες.
11-12 Ιανουαρίου: Ευρωπαίοι Επίτροποι βρίσκονται στη Σόφια της Βουλγαρίας για την τελετή έναρξης της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
12-13 Ιανουαρίου: Ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές της Τσεχικής Δημοκρατίας.
12-18 Ιανουαρίου: Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe επισκέπτεται τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, Αναμένεται να υπογράψει διμερή συμφωνία συνεργασίας στον κυβερνοχώρο στην Εσθονία.
13 Ιανουαρίου: Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Mario Centeno αναλαμβάνει την προεδρία τόσο της Ευρωομάδας όσο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Διαβάστε  Το οικονομικό ημερολογιο της εβδομάδας δείχνει Fed

Ευρασία

8 Ιανουαρίου: Τα πολεμικά πλοία του ρώσικου στόλου του Ειρηνικού επιστρέφουν στο Βλαδιβοστόκ, ολοκληρώνοντας περιοδεία στο Μπρουνέι, την Καμπότζη, τη Μιανμάρ, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και την Κίνα.

Ασίας-Ειρηνικού

8 Ιανουαρίου: Η Βόρεια Κορέα γιορτάζει τα γενέθλια του ηγέτη Kim Jong Un.
8 Ιανουαρίου: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Sushma Swaraj ολοκληρώνει μια τετραήμερη περιοδεία στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη.
8 Ιανουαρίου: Το Συμβούλιο Εκπροσώπων του Λαού της Ινδονησίας ξεκινά τις συζητήσεις για την επιλογή νέου προέδρου της Βουλής, μετά την παραίτηση της Setya Novanto εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς.
8-11 Ιανουαρίου: Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν επισκέπτεται την Κίνα. πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ στις 9 Ιανουαρίου.
9 Ιανουαρίου: Έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέα, σχετικά με τη συμμετοχή στους επερχόμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Pyeongchang.
9 Ιανουαρίου: Εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει η Κίνα για την παύση λειτουργίας κοινοπραξιών που συμμετάσχει η Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο κυρώσεων ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, της 12ης Σεπτεμβρίου.
10-11 Ιανουαρίου: Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επισκέπτεται την Καμπότζη για τη διάσκεψη κορυφής συνεργασίας Lancang-Mekong, στην οποία θα συμμετάσχουν ηγέτες από το Λάος, τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Διαβάστε  Απετράπη πραξικόπημα στην Ουκρανία, συνελήφθη βουλευτής-ήρωας του στρατού

Νότια Ασία

11 Ιανουαρίου: Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Πακιστάν θα συναντηθεί μαζί με στρατιωτικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν την επιδείνωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ

Μέση Ανατολή / Βόρεια Αφρική

7-9 Ιανουαρίου: Όλος ο Πρόεδρος του Κογκρέσου της Ινδίας, Rahul Gandhi, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Μπαχρέιν.
8η Ιανουαρίου: Η εκλογική επιτροπή της Αιγύπτου ανακοινώνει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.
12 Ιανουαρίου: Η αμερικανική Γερουσία αποφαίνεται για επανεπικύρωση της συμφωνίας των έξι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αμερική

8-12 Ιανουαρίου: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου για να συζητήσει τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης.
9 Ιανουαρίου: Συνεδριάζει η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής.
9 Ιανουαρίου: Επαναλαμβάνονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και του εθνικού απελευθερωτικού στρατού (FARC), στον Ισημερινό.
11η Ιανουαρίου: Συνεδριάζει η Κεντρική Τράπεζα του Περού.

υποσαχάρια Αφρική

10 Ιανουαρίου: Συνάντηση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Οικονομικό ημερολόγιο

Στις ΗΠΑ, οι σημαντικότερες ανακοινώσεις περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό, τα στοιχεία για το λανεμπόριο, οι τιμές παραγωγού, η καταναλωτική πίστη · JOLTs Job Openings; IBD / TIPP Οικονομική αισιοδοξία. Δείκτης επιχειρηματικής αισιόδοξης του NFIB. την κατάσταση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης. τιμές εξαγωγής και εισαγωγής · τα αποθέματα επιχειρήσεων και την τελική ανάγνωση των αποθεμάτων χονδρικής πώλησης.

Διαβάστε  Απειλή τύπου... "Babuska" ο Ορμπαν για την ΕΕ

Στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο, τη βιομηχανική παραγωγή, την κατασκευαστική παραγωγή και τον δείκτη τιμών των κατοικιών του Halifax, δημοσιεύει η Μεγάλη Βρετανία.


Η ΕΚΤ δημοσιοποιεί τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου. Οι αναμένεται να επικεντρωθούν επίσης: στην επιχειρηματική έρευνα της Ευρωζώνης, στο λιανικό εμπόριο, στη βιομηχανική παραγωγή και στο ποσοστό ανεργίας. Στη Γερμανία ανακοινώνονται η πρώτη εκτίμηση για την ανάπτυξη της οικονομίας για το σύνολου του του 2017, οι  εργοστασιακές παραγγελίες, η βιομηχανική παραγωγή και το εμπορικό ισοζύγιο. Γαλλία εξωτερικό εμπόριο και βιομηχανική παραγωγή? Ελβετία ποσοστό πληθωρισμού, ανεργία και λιανικό εμπόριο? Ιταλία ανεργία, λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή, Σουηδίας πληθωρισμός; και της Πολωνίας.

Στην Κίνα, ανακοινώνονται: το εμπορικό ισοζύγιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή και παραγωγού καθώς και οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Εν τω

Μεταξύ άλλων ανακοινώνονται η έναρξη νέων κατοικιών στον Καναδά, ο πληθωρισμός και το ηθικό των καταναλωτών στο Μεξικό και τη Βραζιλία.

Διαφήμιση