Στην τελική ευθεία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ εισέρχεται η Κύπρος, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Νίκου Αναστασιάδη, καθώς η Λευκωσία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας η Άγκυρα αποφεύγει αντιπαραθέσεις και προκλήσεις.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εορτασμών των Θεοφανείων στο Ζύγι, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επί του θέματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ
«περιμένουμε τις παρατηρήσεις και της Ελλάδος διότι εφάπτονται οι ζώνες, οι οποίες διαχωρίζουν τις δύο Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες». Και ως προς το χρονικό διάστημα είπε ότι: «εκείνο θα το αποφασίσουμε εν καιρώ».
Ενώ όπως αναφέρει η “Καθημερινή” επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η Αθήνα βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Λευκωσία και δεν έχει ενστάσεις. Ως προς τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε «θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και ανάλογα θα αντιδράσουμε και θα δράσουμε».
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, που επικαλείται η Καθημερινή, η οριοθέτηση θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από την Λευκωσία, καθώς ουσιαστικά η Αθήνα έχει ελάχιστες, μάλλον τυπικού χαρακτήρα, παρατηρήσεις στο σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κινητικότητα Ελλάδας και Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι έντονη, καθώς επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δυναμική που δημιουργείται από το νέο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ στην περιοχή που οδηγεί σε αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων, αναβάθμιση του ρόλου της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας και υποβάθμιση της Τουρκίας.
Σε αυτό το γεωπολιτικό κάδρο εντάσσονται οι πρωτοβουλίες συνεργασίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ σε πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η τριμερής Μεσογειακή Σύνοδος, η οποία αναβαθμίζεται σε τετραμερής το 2018, με τη συμμετοχή της Ιταλίας.
Διπλωματικά, οι συνεργασίες αυτές παραμένουν ανοιχτές ακόμα και για τη συμμετοχή της Τουρκίας, μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα αποτελούσε αναγνώριση από την Άγκυρα πάγιων θέσεων των άλλων χωρών για ζητήματα που επιμένει να αμφισβητεί.