Αιγαίο: 33 παραβιάσεις και μια αερομαχία με Τούρκους

Αιγαίο: 33 παραβιάσεις και μια αερομαχία με Τούρκους

Το επίπεδο των προκλήσεων και των συνεπακόλουθο επιχειρησιακό κίνδυνο ανεβάζει ξανά η Τουρκία στο Αιγαίο, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμμάνουελ Μακρόν και του Μελβούτ Τσαβούσογλου με τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει καθαρή ερμηνεία της στρατηγικής που ακολουθεί η Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα, καθώς οι παραβιάσεις ακολουθούν τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη για οριοθέτηση και ανακήρυξη της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την Ελλάδα.

Η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο ήταν αυξημένη και αρκετά επικίνδυνη, με 33 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από 11 τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Διαφήμιση

Τα τουρκικά αεροσκάφη – τέσσερα F-16 τα οποία πετούσαν σε δύο σχηματισμούς, πέντε CN-235 και δύο ελικόπτερα – προέβησαν επίσης σε 15 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο από τα τέσσερα τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.