if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ακροδεξιά, Ρωσία και εκκλησία ναρκοθετούν τη λύση του Σκοπιανού (ξανά)

Κινητοποίηση θρησκευτικών και ακροδεξιών ομάδων εντός και εκτός Ελλάδας και πΓΔΜ με στόχο την παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων και τον εκτροχιασμό της προσπάθειας επίλυσης του ονοματολογικού εντοπίζουν ήδη οι υπηρεσίες πληροφοριών και αναδεικνύουν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως το BIRN. Καθώς το ζήτημα της ονομασίας εισέρχεται σε διαδικασία ταχείας ωρίμανσης, με μπαράζ πολιτικών παρεμβάσεων και υπό το βάρος διεθνών πιέσεων καθώς η διαμάχη ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία για τη διαμόρφωση σφαιρών επιρροής στα Βαλκάνια εντείνεται.

Αν και μέχρι στιγμής οι ακροδεξιοί σχηματισμοί που αντιδρούν δεν αποτελούν από μόνοι τους ουσιαστική απειλή για τις διαπραγματεύσεις, αυτό που ανησυχεί είναι οι εκκλησιαστικές τους απολήξεις, καθώς εκεί υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια και η δυνατότητα ευρύτερης κοινωνικής παρέμβασης από την εκμετάλλευση του θεσμού. Ρόλο “ντουντούκας” στην απήχηση τέτοιων πρωτοβουλιών έχουν και τα media και social media, πεδίο προνομιακής δραστηριοποίησης της Ρωσίας.

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Διαβάστε επίσης: Ελληνικό “κοκτέιλ μολότοφ” με media-Ρωσία, Εκκλησία και ακροδεξιά

Το ενδεχόμενο παρασκηνιακής διασύνδεσης όλων ή επιμέρους ομάδων των προαναφερθέντων παραγόντων αποτελεί τη βασική ανησυχία των υπηρεσιών πληροφοριών, τα “ραντάρ” των οποίων καταγράφουν -εκτός από την αυξημένη κινητικότητα και ενδείξεις προσπάθειας συντονισμού εθνικιστικών ομάδων σε διαβαλκανικό και διευρωπαϊκό επίπεδο.

Αντιδράσεις ευρείας κλίμακας με καθοδηγητές τις ίδιες ομάδες και τη Χρυσή Αυγή είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την περίοδο 1992-93,μ όταν η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να λύσει το θέμα με τη χρήση σύνθετης ονομασίας που θα περιλάμβανε τον όρο Μακεδονία. Εν συνεχεία οι ίδιες ομάδες επανεμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με το κίνημα κατά των ταυτοτήτων, αποτυγχάνοντας ωστόσο να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Σημίτη, παρά την ενεργό παρέμβαση της εκκλησίας.

Στην Ελλάδα το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ επανήλθε το 2008, όταν η τότε κυβέρνηση, υπό τον Κώστα Καραμανλή, μπλόκαρε την ένταξη στο NATO χωρίς την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, με θέση ωστόσο που δεν επέτρεπε τη χρήση του όρου Μακεδονία. Κίνηση η οποία -κατά πολλούς- εντασσόταν στην εγγύτητα με τη Ρωσία και αποτελούσε μέρος ευρύτερου ενεργειακού-στρατηγικού deal, το οποίο ωστόσο κατέρρευσε. Θεωρίες συνωμοσίας, δικαστικές έρευνες για σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού από Αμερικανούς έκαναν κυριάρχησαν στην επικαιρότητα για αρκετά χρόνια στον απόηχο της εκλογικής ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2009.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει από το τέλος του 2015 συστήσει task force για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση επιχειρήσεων παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου, η οποία αποκάλυψε πάνω από 1300 τέτοια περιστατικά το 2017. Παρά την αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ, ο κίνδυνος παραμένει καθώς η Μόσχα διαθέτει εν υπνώσει διασυνδέσεις με παράγοντες των media, σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικό το τοπίο.

Ψήγματα τέτοιων κινήσεων έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες, με δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τη ρωσοφιλία, τον αντιαμερικανισμό και τον ευρωσκεπτικισμό των Ελλήνων σε εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Παράλληλα, νέα υβρίδια site με προνομιακό χώρο διακίνησης ειδήσεων τα social media αναδύονται σχεδόν καθημερινά, τα οποία επίσης διατηρούν μια εύκολα διακριτή φιλορωσική και αντι-νατοϊκή και ευρωσκεπτικιστική στάση.

Εγνωσμένες απειλές σε Ελλάδα και πΓΔΜ

Στην πΓΔΜ ι ακροδεξιοί επιδιώκουν την απόσυρση της χώρας τους από τις συνομιλίες ονόματος που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εκεί πρωταγωνιστεί το Μακεδονικό Διεθνές Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το MHRMI, το οποίο εδρεύει στον Καναδά.

Τον Δεκέμβριο, η ομάδα αυτή άρχισε να εκμισθώνει διαφημιστικές πινακίδες στην πρωτεύουσα των Σκοπίων όπου τοποθέτησε διαφημίσιες που απαιτούσαν την αποχώρηση της πΓΔΜ από τις συνομιλίες ονόματος που πρόκειται να εντατικοποιηθούν φέτος.

Η εκστρατεία, που ονομάζεται “Το όνομά μας είναι η Μακεδονία”, διαθέτει διαφημιστικές πινακίδες που απεικονίζουν ένα αγόρι, αναφερόμενος στην ιστορική σημασία για τις μελλοντικές γενιές εάν ένα συμβιβαστικό όνομα μεταβάλλει την ταυτότητα της πΓΔΜ.

“Εάν [το όνομα] αλλάξει μία φορά, θα αλλάξει παντού και για πάντα”, διαφέρει.

“Θα θέλατε να αποκαλείτε« νέους Μακεδόνες »,« Βόρειους Μακεδόνες »,« Σκόπια »,« Βαρδάρους »ή απλώς ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;» ζητάει επίσης η πινακίδα εκστρατείας.

Σε μια δήλωση στις 4 Ιανουαρίου, το κίνημα χαρακτήρισε τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ «καθεστώς», κατηγορώντας το και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα, προκειμένου να πιέσουν για ένα απαράδεκτο όνομα.

Στην Ελλάδα, η Ελληνική Ομοσπονδία Πολιτιστικών Σωματείων Μακεδόνων και κάποια άλλα κινήματα της διασποράς έχουν ανακοινώσει διαμαρτυρίες και έχουν ξεκινήσει διαδικασία συλλογής υπογραφών εναντίον οποιουδήποτε συμβιβαστικού ονόματος που θα υποστηρίξει ο ΟΗΕ και θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Η εκστρατεία περιλαμβάνει επίσης ένα κλιπ που επιμένει ότι η Μακεδονία υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας για πάνω από 3.000 χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα».

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις σε ελληνικές πόλεις τους ερχόμενους μήνες, καλώντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη χρήση του όρου “Μακεδονία” από τη γειτονική χώρα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version