Συνθήκες που θα επιτρέψουν τη διατήρηση του Σκοπιανού στην επικαιρότητα συμβάλλοντας στην προετοιμασία της κοινής γνώμης καθώς και του εδάφους για συνεννόηση του πολιτικού συστήματος επί του ονόματος, έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμο το πολιτικό κόστος και να μη διαταραχθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους και συμμάχους καθώς και η πορεία της χώρας προς την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας, επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση με δηλώσεις “κατά ριπάς” από υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι κινείται και η Αξιωματική αντιπολίτευση με τη Ντόρα Μπακογιάννη, καθ υπέρβαση του ρόλου της, να σκιαγραφεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να υπάρξει
πολιτική συνεννόηση, ακόμα και ενιαίο μέτωπο, θέτοντας ως προαπαιτούμενο τη διατύπωση ενιαίας θέσης από την κυβερνητική πλειοψηφία και ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για το Σκοπιανό
Στην εικόνα υπεισέρχονται και τα media, καθώς μέσα από τον Τύπο κινείται ένα βασικό σκέλος του στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά την ενημέρωση της κοινωνίας, καλλιέργειας του εδάφους, αντιμετώπισης των αντιδράσεων και επίτευξης ενός ελάχιστου κοινωνικού παρονομαστή για την προώθηση της συμφωνίας. Αν και μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις είναι περιορισμένες και εκδηλώνονται περιφερειακά, εν τούτοις, το θέμα θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει δέλεαρ πολιτικής εκμετάλλευσης από πολιτικούς σχηματισμούς, κοινωνικές ομάδες και εξωθεσμικούς παράγοντες.
Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: “Μακεδονία” με γεωγραφικό προσδιορισμό
Όπως αναφέρει το cnn.gr, ο Πάνος Καμμένος, όπως άφησαν να εννοηθεί οι αναφορές του μετά το πέρας της χθεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, αποδέχεται συμπερίληψη του όρου ‘Μακεδονία’ αρκεί αυτός να είναι σε γλώσσα διαφορετική από την ελληνική. Δι’ αυτού του τρόπου επιβεβαίωσε, εμμέσως, και τις πληροφορίες ότι η πρόταση της Αθήνας για το σύνθετο -και ενιαίο σε όλες τις χρήσεις του- όνομα προβλέπει ότι αυτό θα είναι άκλιτο και αμετάφραστο από τα σλαβικά. Σλαβικά και αμετάφραστα, αντιστοίχως, θα είναι και τα παράγωγα, τα οποία και συνιστούν το πλέον κρίσιμο κεφάλαιο στο πακέτο της συμφωνίας. Επιπροσθέτως, ο υπουργός άμυνας ζήτησε να περιβληθεί με απόλυτη εμπιστοσύνη ο Νίκος Κοτζιάς σημειώνοντας με εμφατικό τρόπο ότι «δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία».
Βεβαίως, αντίστοιχου τύπου σύνθετες ονομασίες είχαν -δίχως τύχη- και στο παρελθόν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Νόβα Μακεντόνια ή Νοβομακεντόνια («Νέα Μακεδονία»), Γκόρνα Μακεντόνια («’Ανω Μακεδονία»), Βαρντάρσκα Μακεντόνια («Μακεδονία του Βαρδάρη»), Σλαβομεκεντόνια («Σλαβική Μακεδονία» – μη αποδεκτή από τους Αλβανούς των Σκοπίων), κ.α.
Η πανσπερμία ονομάτων, σεναρίων και προθέσεων συμφωνίας δημιουργεί ένταση, “καίει” σενάρια, ονόματα και βοηθά καθοριστικά στην εμπέδωση της προοπτικής λύσης από την κοινωνία, αναγκάζοντας και το πολιτικό προσωπικό να αρθεί στο ύψος των πειστάσεων.
Η ρώσικη απειλή και τα fake news
Με δεδομένη την αντιπαράθεση NATO-Ρωσίας για τον έλεγχο των Βαλκανίων, την καθοριστική για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, παρέμβαση της ΕΕ, με την επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας και την στενή συσχέτισή της με την ατλαντική συμμαχία, η παρέμβαση της Μόσχας, δια της πλέον προσφιλούς μεθόδου, της παραπληροφόρησης θεωρείται παραπάνω από βέβαιη.
Διαβάστε επίσης: Η “σύμπτωση” Σκοπιανού και αξιολόγησης διασφαλίζει την πολιτική κυριαρχία του Τσίπρα
Το σκηνικό που διαμορφώνεται σε Ελλάδα και πΓΔΜ, σε τέτοιες περιόδους, ευνοεί άλλωστε το Modus Operandi του Κρεμλίνου, που κατά πάγια τακτική ενισχύει την ακροδεξιά, πριμοδοτώντας τον ανθευρωπαϊκό εθνικισμό και τις φυγόκεντρες τάσεις. Ωστόσο, το Κρεμλίνο διαθέτει και ισχυρή επιρροή στην ελληνική επιχειρηματική και μιντιακή ελίτ, μέσω του φυσικού αερίου, προσωπικών σχέσεων, χρηματοδοτήσεων και μέσω αυτόνομων, χαμηλού επιπέδου δικτύων ενημέρωσης, που αθροιστικά διαθέτουν ευρύ αποτύπωμα στα social media.
Οι εν υπνώσει σχέσεις και προωθημένοι βραχίονες της Ρωσίας αναμένεται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σταδιακά, χωρίς υπερβολική δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις, με στόχο την κλιμάκωση στην τελική ευθεία, η οποία χρονικά προσδιορίζεται από το Μάιο και μετά.
Αντίστοιχη, ίσως και ισχυρότερη, είναι παρέμβαση που διαθέτει η Ρωσία στην πΓΔΜ, όπου μέχρι τώρα είχε απευθείας πρόσβαση στον πρώην πρωθυπουργό, Νίκολα Γκουέφσκι, ενώ διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της χώρας, Γκέοργκι Ιβάνοφ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι στην πΓΔΜ είχε στηθεί ολόκληρη φάρμα παραγωγής ψευδών ειδήσεων που στόχευαν τις αμερικάνικες εκλογές, η οποία σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Ο συγκερασμός των παραπάνω “όπλων” σε μια ενιαία στρατηγική αποτροπής της εξεύρεσης λύσης που θα επιτρέψει στην πΓΔΜ την άμεση ένταξη στο NATO και την επαναφορά σε ευρωπαϊκές ράγες, θα μπορούσε να είχε υπολογίσιμες πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, ακόμα και στο ενδεχόμενο επίτευξης πολιτικής συναίνεσης.
Τσίπρας-Μπακογιάννη κρατούν ζεστό το Σκοπιανό
Να διατηρήσει στην κορυφή της ατζέντας το Σκοπιανό επιχείρησε με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ με νέες δηλώσεις της η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι προϋπόθεση για τη συνεννόηση αποτελεί η έκφραση ενιαίας κυβερνητικής στάσης.
Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις».
«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού»
σημειώνει ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Δηλώνει παράλληλα
«πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στη γεωπολιτική σημασία της αναγνώρισης, στέλνοντας μηνύματα εντός και εκτός της χώρας για τις πιέσεις που υφίσταται
«Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα» σημειώνει για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία».
Η Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, αναγνώρισε το θετικό βήμα από την κυβέρνηση των Σκοπίων και τη δυναμική επίλυσης που αναπτύσσεται, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»
«υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το θέμα αυτό. Από τη μεριά των Σκοπίων δεν υπάρχει πια ο Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν ένας ακραίος εθνικιστής, λαϊκιστής κ.λπ. Δυστυχώς δεν επέτρεψε να βρεθεί μια λύση. Η νέα κυβέρνηση του κ. Ζάεφ δίνει σημάδια, τουλάχιστον σε επίπεδο ατμόσφαιρας, που είναι θετικότερα»
ενώ σημειώνει την ενημέρωση για το Σκοπιανό από το Νίκο Κοτζιά και παρατηρεί την αρχή της “κωλοτούμπας” του Πάνου Καμμένου, καθώς ο υπουργός Άμυνας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τη λύση που θα προσκομίσει ο υπουργός Εξωτερικών.
«Μία κυβέρνηση, η οποία προσέρχεται σε μία διαπραγμάτευση, για να έχει τη βάση και την ελπίδα οποιαδήποτε επιτυχίας, οφείλει να λέει -σε επίπεδο υπουργών και σε επίπεδο πρωθυπουργού- το ίδιο πράγμα»
υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι στο Βουκουρέστι η τότε κυβέρνηση τα κατάφερε επειδή ήταν όλοι μαζί.
«Ακούσαμε τον κ. Κοτζιά να τοποθετείται, ακούσαμε τον κ. Καμμένο να είναι στη φάση της μεγάλης κωλοτούμπας. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να υπάρξει μια ενιαία κυβερνητική θέση»
σημείωσε και προσέθεσε:
«Πιστεύω ότι πρέπει να σοβαρευτούν οι άνθρωποι. Εμείς, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης είχαμε ακολουθήσει, τότε, με εντολή του Κώστα Καραμανλή, μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική: ενημερώσαμε τη Βουλή των Ελλήνων, πήραμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πήγαμε και ενημερώσαμε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και πήραμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων- και τότε εγώ, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, τους ενημέρωνα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τα μη δημοσιεύσιμα στοιχεία της διαπραγμάτευσης.
Η παράμετρος…. Τουρκία
Ρόλο στις εξελίξεις και στη διαμόρφωση κλίματος στην πΓΔΜ διαδραματίζει και η Τουρκία, με την Άγκυρα να προωθεί τα συμφέροντά της και την παρέμβασή της στην περιοχή, σε δυο άξονες, αφενός τις επενδύσεις και την οικονομία και αφετέρου το μειονοτικό τουρκικό και θρησκευτικό στοιχείο.
Επί χρόνια, η ιδιότητά της ως κράτους-μέλους του NATO εξασφάλιζε “ελεύθερο” πέρασμα χωρίς αντιπαραθέσεις και τεχνοκρατικά προβλήματα.
Η Τουρκία διαθέτει αναγνωρισμένη τουρκική μειονότητα στην πΓΔΜ, η οποία είναι παράλληλα μουσουλμανική και αρκετά συμπαγής. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, η τουρκική κοινότητα αριθμεί 80.000 μέλη, ήτοι το 4% του πληθυσμού. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση Ζάεφ συμμετέχει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου που προέρχεται από την τουρκική μειονότητα. Οι χρηματοδοτήσεις προς τη μειονότητα παρέχονται κυρίως μέσω του τουρκικού Ιδρύματος Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKΑ) το οποίο, μεταξύ άλλων, κατασκευάζει σχολεία εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, συντηρεί οθωμανικά μνημεία και τζαμιά, χορηγεί κρατικές υποτροφίες σε απόρους μαθητές τουρκικής και αλβανικής καταγωγής αλλά και σε Τορμπέσηδες.
Αναβαθμισμένος είναι, επίσης, τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος της Τουρκίας και στο οικονομικό επίπεδο. Κατατάσσεται στην 3η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης επενδύσεων, πολλές τράπεζές της δραστηριοποιούνται στην πΓΔΜ, ενώ τουρκικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο των Σκοπίων.