Την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με τη Γερμανία και κατ επέκταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει με άρθρο του στον γερμανικό Τύπο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο αποτελεί προπομπό της συνάντησης του Μελβούτ Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ προτείνει οι δύο χώρες να αναζητήσουν τρόπο να βγουν από την «δίνη της τρέχουσας κρίσης» στη σχέση τους. Η διαδικασία επαναπροσέγγισης ξεκίνησε με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, καθώς νωρίτερα σε επίσκεψή του στην Άγκυρα ο Νίκος Κοτζιάς, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είχε μεταφέρει τα μηνύματα της Ευρώπης.
Η συνέχεια δόθηκε με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, που αποτέλεσε ένδειξη αποδοχής των όρων που έθεσαν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα, επισφραγίστηκε από δήλωση συνεργασίας του Γάλλου προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν.
Τα αγκάθια στις σχέσεις των δυο χωρών είναι πολλά, ξεκινώντας από τις φυλακίσεις Γερμανών πολιτών στην Τουρκία, που αντιμετωπίζουν διώξεις σχετικά με το πραξικόπημα, ενώ έχων επηρεάσει τις αμυντικές σχέσεις των δυο χωρών με το Βερολίνο να μετεγκαθιστά από την Τουρκία στην Ιορδανία μια ολόκληρη μοίρα αναγνωριστικών αεροσκαφών Tornado. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση έχει επιβάλει απαγόρευση στις πωλήσεις όπλων και πολεμικού υλικού προς την Τουρκία, υπό το φόβο ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον του λαού της.
Η Τουρκία αποφάσισε την απελευθέρωση Γερμανών κρατουμένων σε δυο δόσεις, το Νοέμβριο και στις 18 Δεκεμβρίου, κινήσεις που ερμηνεύθηκε ως κίνηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο χωρών.
Τον Νοέμβριο, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε εκτιμήσει ότι η απόφαση των αρχών της Τουρκίας να αποφυλακίσουν έναν έκτο Γερμανό δημιούργησε ελπίδες πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, θα μπορούσαν να βελτιωθούν μετά το νέο ναδίρ στο οποίο έφθασαν έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016.
Γερμανοί πολιτικοί επέκριναν έντονα το κύμα της καταστολής μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 12 με διπλή υπηκοότητα ή μόνο τη γερμανική. Στη Γερμανία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής.
Η Άγκυρα εξεμάνη εναντίον του Βερολίνου μεταξύ άλλων επειδή δεν της παρέδωσε αιτούντες άσυλο τους οποίους κατηγορεί ότι ενέχονταν στην απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από μια μερίδα του τουρκικού στρατού.
«Θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στη διμερή σχέση, καθώς ζούμε μια εποχή που βρίθει προκλήσεων»
τονίζει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ενώ προσθέτει
«Δεν είναι η ώρα για τη διπλωματία της ντουντούκας»
Η τοποθέτηση αυτή συνιστά στροφή από την έως τώρα τουρκική γραμμή, που εστίαζε ακριβώς στη διπλωματία των υψηλών τόνων και των εντυπώσεων, επιμένει ωστόσο να πετάει το μπαλάκι στη Γερμανία, ζητώντας περισσότερη κατανόηση και ιδιαίτερα για “τα τραύματα” του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Ο Τσαβούσογλου σημειώνει στο άρθρο ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα μπορούσε να σημάνει στενότερη συνεργασία στα πεδία της ασφάλειας και του εμπορίου. Επισημαίνει ακόμη ότι οι εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας και της Τουρκίας ανήλθαν σε 174 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμά ότι θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες την επόμενη δεκαετία, ιδιαίτερα μεγάλα έργα υποδομής στις μεταφορές και την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Τονίζει τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας στην αναχαίτιση των ροών μεταναστών προς τη Γερμανία βάσει της συμφωνίας του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκφράζει την ελπίδα του ότι η Ε.Ε. θα εκπληρώσει πράγματι την υπόσχεσή της να καταστήσει ευκολότερο για τους Τούρκους να εξασφαλίζουν θεωρήσεις εισόδου σε αντάλλαγμα.
Το μεταναστευτικό αποτελεί το βασικό χαρτί της Τουρκίας στις σχέσεις με τη Γερμανία και την ΕΕ, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει επιθετικά κατ επανάληψη, χαλαρώνοντας τους ελέγχους και αυξάνοντας τις ροές προς τα ελληνικά νησιά.