Ευρωζώνη: Ο PMI δείχνει επιταχυνόμενη ανάπτυξη

Ευρωζώνη: Ο PMI δείχνει επιταχυνόμενη ανάπτυξη

Εδραιωμένη και εντεινόμενη είναι η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον σύνθετο PMI, ο οποίος αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουράριο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit ο σύνθετος PMI στην Ευρζώνη διαμορφώθηκε στις 58,1 μονάδες από 57,5 μονάδες τον Νοέμβριο. Παράλληλα, μέσος όρος του δείκτη PMI για το 2017 ανήλθε στις 56,4 μονάδες και ήταν ο υψηλότερος από το 2006..

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ρυθμό ανάπτυξης 0,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 (σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο) που είναι ταχύτερος από αυτόν πολλών άλλων αναπτυγμένων οικονομιών.

Διαβάστε  Άλμα εξαγωγών εκτοξεύει το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης

Με βάση πρόδρομους δείκτες, η δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχισθεί. Ο σύνθετος δείκτης νέων παραγγελιών σκαρφάλωσε στις 58,0 μονάδες τον περασμένο μήνα – που είναι η υψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2007 – από 57,3 μονάδες τον Νοέμβριο. Η ζήτηση ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν το προσωπικό τους, με την αύξηση της απασχόλησης να κινείται στο επίπεδο – ρεκόρ 17 ετών του Νοεμβρίου. Η ανεργία στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε στο 12,1% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ τώρα έχει μειωθεί στο 8,8%.

Διαβάστε  Ζορίζεται η Ευρωζώνη, ανησυχία για τις επιπτώσεις εξόδου από το QE

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από έξι χρόνια – στις 56,6 μονάδες από 56,2 τον Νοέμβριο, σε συνέχεια της ανακοίνωσης ότι ο PMI για τη μεταποίηση σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο είκοσι και πλέον ετών. Η πίεση στις τιμές όμως μειώθηκε, μία εξέλιξη που είναι απογοητευτική για την ΕΚΤ, η οποία πασχίζει να ενισχύσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Διαφήμιση