Κατεβαίνουν οι τόνοι στην κορεατική χερσόνησο, εμπρηστής ο Τραμπ

Κατεβαίνουν οι τόνοι στην κορεατική χερσόνησο, εμπρηστής ο Τραμπ

Πρόθεση αποκλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο επιδεικνύει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς με το Πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του εγκατέλειψε την επιθετική πολιτική, ενώ άνοιξε παράθυρο ευκαιρίας για επαναπροσέγγιση με τη Νότιο Κορέα, το οποίο εκμεταλλεύθηκε ο Μουν, παρά την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να “κάψει” το σενάριο.

Στο Πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει είναι για αμυντικούς σκοπούς, στάση που αποτελεί υπαναχώρηση από το κρεσέντο απειλών κατά των ΗΠΑ και της παγκόσμιας κοινότητας, που είχε υιοθετήσει ως μείζονα πολιτική στάση.

Παράλληλα άνοιξε το δίαυλο επικοινωνίας με τη Νότια Κορέα δηλώνοντας ότι ετοιμάζεται να αποστείλει αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο αποκατάστασης των σχέσεων.

Διαφήμιση

Το διάγγελμα ακολούθησε επίσημη πρόταση της Σεούλ για τη διεξαγωγή διαλόγου σε υψηλό επίπεδο, την οποία η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέχεται και θα αποκαταστήσει τον διακορεατικό δίαυλο επικοινωνίας, συνεχίζοντας την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Διαβάστε  Ο Κιμ κατεδαφίζει το κέντρο πυρηνικών δοκιμών

Στο εν των μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στη στρατηγική προκλήσεων και προκλήσεων με δηλώσεις μέσω twitter.

Η Ουάσινγκτον υποβάθμισε την Τρίτη την προοπτική των συνομιλιών μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας, χαρακτηρίζοντάς τις μπάλωμα, ένα «band-aid», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, κι επιμένοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αποδεχθεί ποτέ ότι η Πιονγκγιάνγκ αποτελεί πυρηνική δύναμη.

Το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο «KCTV της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι ο Βορράς θα ανοίξει και πάλι το δίκτυο επικοινωνίας με τη Σεούλ στις 15:30 (τοπική ώρα) σήμερα», επεσήμανε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης.

Διαβάστε  Η Ρωσία βάζει πόδι στο LNG της Νοτίου Κορέας

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν «χαιρέτισε» επίσης τη στήριξη που έδειξε η Σεούλ στην πρότασή του για ειρηνευτικές συνομιλίες, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, πως η Βόρεια και η Νότια Κορέα πρέπει να εργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεών τους και πως ο δρόμος προς την έναρξη διαλόγου είναι ανοικτός.

Ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσου Μιόνγκ-γκιούν πρότεινε να διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, κάτι που σημείωσε ότι συζητήθηκε με την Ουάσινγκτον. Διευκρίνισε πως θα επικεντρωθούν στη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά θα θιγούν και άλλα θέματα, όπως η προοπτική αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ ανέφερε πως δεν είναι ενήμερη για το ότι υπήρξε κάποια συνεννόηση ανάμεσα στη Σεούλ και την Ουάσινγκτον ως προς την προσφορά της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών και θα είναι οι πρώτες μετά τον Δεκέμβριο του 2015.

Διαβάστε  Επίσκεψη Λαβρόφ στη Βόρεια Κορέα, αύριο

Η Κίνα χαιρέτισε τις «θετικές» ενδείξεις από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και χαρακτήρισε τις επικείμενες συνομιλίες μια καλή εξέλιξη για «τη βελτίωση των σχέσεων και την άμβλυνση της κατάστασης» ενόψει της «πραγμάτωσης της αποπυρηνικοποίησης της (κορεατικής) χερσονήσου», διά στόματος του εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ.

Διαφήμιση