if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Τουρκία προσεγγίζει την Ευρώπη: Ο Τσαβούσογλου πάει Γερμανία

Mevlut Cavusoglu

Εντείνονται οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εκτός από τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμάνουελ Μακρόν, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, θα μεταβεί στη Γερμανία, για συνάντηση με τον ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι συναντήσεις ακολουθούν την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία φαίνεται ότι λειτούργησε ως δίαυλος επικοινωνίας και αποκατάστασης εμπιστοσύνης. Ωστόσο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σε ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση, τουλάχιστον σε επίπεδο προκλήσεων σε αέρα, θάλασσα και επικοινωνιακή διαχείριση.

Παρασκηνιακά, υπάρχουν φήμες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ότι οικοδομείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με επίκεντρο το προσφυγικό και την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών και με πρώτο βήμα την ύφεση των προκλήσεων στον εναέριο χώρο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αν και η Άγκυρα δίνει μεγάλο βάρος στην επαναπροσέγγιση με την ΕΕ, επιμένει στους υψηλούς τόνους και τις προκλήσεις καθώς ενδεχόμενη ενδοτικότητα θα αποδομήσει το εθνικιστικό προφίλ του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγο πριν την συνάντηση του με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Βερολίνο, ο κ. Τσαβούσογλου ασκεί σκληρή κριτική στην Ε.Ε. Μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει:

«Οι σχέσεις μας θα προχωρήσουν καλύτερα το 2018 σε περίπτωση που η Ε.Ε. μάθει να σέβεται την Τουρκία, να την αντιμετωπίζει με βάση την αρχή της ισότητας και καταλήξει σε συμπεράσματα στα πλαίσια του στόχου της πλήρους ένταξης της Τουρκίας (στην ένωση). Τελείωσε η περίοδος του πατρόνα. Η Ε.Ε. άρχισε να κατανοεί αυτήν την πραγματικότητα. Στο ζήτημα της άρσης των τουριστικών επιθεωρήσεων δεν υπάρχει πρόβλημα στα 65 κριτήρια. Συνεχίζονται οι εργασίες μας στα υπόλοιπα (κριτήρια). Τέσσερις Τούρκοι υπουργοί δημιουργήσαμε ένα σχέδιο. Θα το παρουσιάσουμε στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό. Με βάση τις εντολές τους θα το μοιραστούμε με την Ε.Ε.».

Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι η χώρα του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις της με το Βερολίνο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version