Ελληνο-γερμανική εμπλοκή με τούρκικο δάκτυλο στο Αιγαίο

Ελληνο-γερμανική εμπλοκή με τούρκικο δάκτυλο στο Αιγαίο

Σκηνικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μίνι διπλωματική σύγκρουση της Αθήνας με το Βερολίνο στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο με “δούρειο ίππο” το γερμανικό ερευνητικό πλοίο Meteor, η πλοιοκτήτρια εταιρία του οποίου ενεπλάκη ενεργά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο ζητώντας άδεια από την Τουρκία για έρευνα σε ελληνικές περιοχές του Αιγαίου.

Το πλοίο, που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό γερμανικού πανεπιστημίου, είχε λάβει αρχικά άδειες ερευνών για συγκεκριμένες περιοχές από την Ελλάδα, ωστόσο παρενοχλήθηκε από την Τουρκία και εν συνεχεία η πλοιοκτήτρια εταιρία υπέβαλε αιτήματα αδειών στις τουρκικές αρχές. Οι ελληνικές αρχές από ανακάλεσαν όμως τις άδειες που είχαν εκδώσει και το λιμενικό ανέλαβε να επιτηρεί το Meteor, όταν η Τουρκία εξέδωσε επίσης NAVTEX για τις ελληνικές περιοχές, κατόπιν αιτήματος της εταιρίας διαχείρισης του Meteor.

Διαβάστε  Μετεκλογικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το πανεπιστήμιο του Αμβούργου ενημερώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στο «Meteor» για διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο.

Διαφήμιση

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο είναι γνωστές, ωστόσο αυτό που ανησυχεί σε αυτή τη φάση είναι ότι επεισόδιο έρχεται λίγο πριν επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Γαλλία και ενώ γίνεται προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την ΕΕ και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση με το άσυλο των Τούρκων στρατιωτικών που διώκονται ως “τρομοκράτες”.

Διαβάστε  Το ελληνικό come back σε αναπτυξιακούς όρους

Διαφήμιση