Εξαγορές και Συγχωνεύσεις: Τα deals, τα ποσά και ό,τι πρέπει να ξέρετε

Εξαγορές και Συγχωνεύσεις: Τα deals, τα ποσά και ό,τι πρέπει να ξέρετε

Ιδιαίτερα δυναμική χρονιά αποδείχθηκε το 2017 στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, διατηρώντας την ανοδική τάση των προηγουμένων ετών, παρά τις ήδη υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών στα χρηματιστήρια και το συνεχιζόμενο ράλι στις αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Financial Times το 2017 αποδεικνύεται η τρίτη καλύτερη επίδοση από το 2008 για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς οι CEOs ενθαρρύνθηκαν από την ανοδική πορεία των αγορών για να επιδιώξουν συμφωνίες, ακόμη και όταν οι “στόχοι” τους αντιστεκόταν.

Το συνολικό ποσό των εξαγορών και συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2017 διαμορφώθηκε στα 3,54 τρισ. δολάρια, σχεδόν αντίστοιχο με τα 3,59 τρις. δολάρια του προηγουμένου έτους. Το peak έτος μετά από το 2008 ήταν το 2015, όταν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις ανήλθαν σε 4,22 τρισ. δολάρια.

Διαφήμιση

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, οι εταιρείες διαπραγματεύτηκαν μεγάλες συμφωνίες φέτος, ακόμη και πριν να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Trump θα γίνουν νόμος, καθώς επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης ανά τον κόσμο.

 

Η αξία των συμφωνιών το 2016 ήταν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερη από την αναμενόμενη, λόγω πολλών deals που τελικά, αν και αναγγέλθηκαν δεν ολοκληρωθήκαν, (όπως αυτή της Medivation από τη Sanofi και της Hershey από την Mondelez International), ακόμα και mega deals όπως της Deutsche Börse και του London Stock Exchange Group , η εξαγορά της Monsanto από την Bayer, η εξαγορά της Syngenta από την China National Chemical, η εξαγορά της Time Warner από την AT & T και η απόκτηση της Reynolds American από την British American Tobacco.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΑΑ, oι αποτιμήσεις παραμένουν υψηλές. Το μέσο EV / EBITDA πολλαπλάσιο του 13,6%, παρέμεινε πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 12 και κοντά στο δεκαετές υψηλό των 13,7 μονάδων του 2007. Αυτό αντανακλά τη συνεχή φθηνή χρηματοδότηση και τον αυξημένο ανταγωνισμό για στόχους. Η μέση τιμή προσφοράς μιας εβδομάδας (το ποσό κατά το οποίο η τιμή προσφοράς υπερβαίνει την τιμή της μετοχής κλεισίματος μιας ημέρας πριν από την ημερομηνία ανακοίνωσης) είναι 32% κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 33%. Οι πολλαπλασιαστές είναι ήδη υψηλοί και οι αγοραστές αγωνίζονται να βρουν πρόσθετες συνέργειες για να δικαιολογήσουν σημαντικά επιδόματα εξαγοράς.

Παρά την πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η παγκόσμια δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών έχει διατηρήσει τη δυναμική της, με σχεδόν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ανακοινωθείσα αξία διαπραγμάτευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο όγκος των συναλλαγών υπερέβη τον μέσο όρο, με περισσότερες από 22.000 συμφωνίες να ανακοινώνονται κατά το πρώτο εξάμηνο των τελευταίων τριών ετών.

Αρκετοί ήταν οι παράγοντες που ενθάρρυναν την επιφυλακτικότητα τη ενίσχυαν την προδιάθεση έντονης μεταβλητότητας. Αυτοί περιλαμβάνουν την πολιτική αβεβαιότητα, τη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών, τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και την αυστηρότερη ρύθμιση, ιδίως όσον αφορά τα φορολογικά.

 

Οι αναλυτές του IMAA υποστηρίζουν ότι ακόμα δεν μπορεί να πει κανείς ότι το πολιτικό σκηνικό έχει κατασταλάξει, με βάσει τις εξελίξεις του τελευταίου έτους. Ωστόσο, επισημαίνουν, ότι σε ορισμένους τομείς -όπως οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο και η συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση- παρατηρείται ουσιαστική αποδόμηση προοπτικών. Παρ ‘όλα αυτά, οι αγορές φαίνεται ότι έχουν ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη, παρά τις ευρύτερες αβεβαιότητες και τις αυξανόμενες ανησυχίες για μια πιθανή φούσκα.

 

Δύο μακροοικονομικοί παράγοντες εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους CEOs: Η χαμηλή ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες και το φθηνό χρήμα. Με λίγες εξαιρέσεις, η οργανική ανάπτυξη είναι δύσκολο να βρεθεί και ενώ οι μέτοχοι αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τις προσπάθειες να αναπτυχθούν ανόργανες, συνειδητοποιούν τώρα ότι η M & A προσφέρει μία από τις ελάχιστες αποδεδειγμένες δυνατότητες για υψηλότερα έσοδα και κέρδη. Στα τρέχοντα επιτόκια δανεισμού, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες αγορές, οι εξαγορές χρηματοδοτούνται εύκολα και οικονομικά. Ο πρώτος παράγοντας, η χαμηλή ανάπτυξη, είναι πιθανό να συντηρηθεί επί μακρόν. Το φθηνό χρήμα, όμως, έχει ημερομηνία λήξης. Εντούτοις, ενδέχεται να παρατηρήσουμε διαφορές στη γεωγραφική δυναμική, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί σταθερά τα επιτόκια, ενώ η Fed τα ανεβάζει μεν, αργά δε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή της εταιρείας επεξεργαστών Broadcom που κατέθεσε πρόταση 103 δισ. δολαρίων για την απόκτηση της Qualcomm Inc., οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν αρχικά να εμπλακούν σε συζητήσεις.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι μια στις πέντε εταιρίες που εξαγοράζεται προέρχεται από τον τεχνολογικό τομέα, ένδειξη ότι ο κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, παρά τις ισχυρές ενδείξεις κυκλικότητας στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

“Σε περιπτώσεις όπου εταιρείες έχουν πουληθεί, σχεδόν το 80% αυτών ξεκίνησαν με τον αγοραστή να προσεγγίζει τον πωλητή, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που αποφάσισαν να πουλήσουν”

τόνισε ο Michael Carr της Goldman Sachs Group.

“Κάποιες από αυτές τις συμφωνίες, πραγματοποιήθηκαν από τους αγοραστές που πιστεύουν ότι δεν θα συναντήσουν ανταγωνισμό, κάτι που τους ενθαρρύνει να πιέσουν επιθετικά τους στόχους τους εμπιστευτικά, με τη σιωπηρή απειλή ότι θα το δημοσιεύσουν”

πρόσθεσε ο Carr.

Το περιβάλλον ήταν ευνοϊκό για συμφωνίες τα τρία τελευταία χρόνια, εξαιτίας της διαθεσιμότητας φθηνής εξυπηρέτησης χρέους και της υψηλής εμπιστοσύνης των στελεχών. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επίσης δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις συμφωνίες.

Ο αντιπρόεδρος της Lazard, Σάιρους Καπάντια επισημαίνει ότι η αύξηση του κόστους του χρήματος και η γεωπολιτική αβεβαιότητα είχαν σχετικά μικρή επίδραση φέτος.