Συνάντηση Μακρόν-Ερντογάν, η Τουρκία πλησιάζει ξανά την ΕΕ

Συνάντηση Μακρόν-Ερντογάν, η Τουρκία πλησιάζει ξανά την ΕΕ

Στη διαδικασία επαναπροσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα μεταβεί στη Γαλλία για να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμάνουελ Μακρόν, με τον οποίο διατηρεί τακτική επικοινωνία για το Μεσανατολικό και το προσφυγικό.

“Την Παρασκευή θα πάω στη Γαλλία. Θα συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας”

είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε μέλη του κόμματός του στη Σινώπη που μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στη Γαλλία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία, φέτος τον Μάιο. Οι δύο ηγέτες πάντως είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν σε διάφορες διεθνείς συνόδους τους τελευταίους μήνες.

Διαφήμιση

Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί πριν από μερικές ημέρες στην πιθανότητα να επισκεφθεί τη Γαλλία, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι το Παρίσι δεν “εγκατέλειψε” την Τουρκία στο θέμα της Ιερουσαλήμ. Η Άγκυρα έχει καταδικάσει με τον εντονότερο τρόπο την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η συνάντηση με τον Εμμάνουελ Μακρόν ακολουθεί τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, που συνεπάγεται ότι εκτός από τις διαρκείς επικοινωνίες μεταξύ των δυο προέδρων και τα μηνύματα που έλαβε η Αθήνα ήταν θετικά και αποδεκτά από την ΕΕ.